Η νέα ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, που σχηματίστηκε χάρη σε μια φιλο-ευρωπαϊκή πλειοψηφία, ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, προτού συνεδριάσει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο.

Οι δέκα υπουργοί του αντισυστημικού Κόμματος Πέντε Αστέρων (M5S), οι εννέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς) καθώς και ένας από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU) και η υπουργός Εσωτερικών, που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, ορκίσθηκαν, με πρώτο τον Κόντε, πίστη στη Δημοκρατία, στο Σύνταγμα και στους νόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται στη συνέχεια να πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις αναμένεται να είναι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού του PD Πάολο Τζεντιλόνι ως εκπροσώπου της Ιταλίας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποκαλείται και «κιτρινοκόκκινος» λόγω των χρωμάτων που συνδέονται με το M5S και το PD.

Ο μέσος όρος ηλικίας των υπουργών είναι τα 37 έτη και αποτελεί ρεκόρ. Στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν επτά γυναίκες.

Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε είναι υψηλόβαθμη δημόσιος υπάλληλος. Άλλοι σημαντικοί υπουργοί είναι ο ηγέτης των M5S Λουίτζι ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών, και ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα: τη Δευτέρα από την κάτω βουλή και την Τρίτη από τη Γερουσία. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αναμένεται να παρουσιάσει προβλήματα, καθώς τουλάχιστον 340 βουλευτές σε σύνολο 630 ανήκουν στα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η κατάσταση προμηνύεται λίγο πιο δύσκολη στη Γερουσία όπου ο νέος συνασπισμός διαθέτει 167 αιρετούς σε σύνολο 315, μια μικρή πλειοψηφία μόνο εννέα εδρών.

Η νέα κυβέρνηση ώθησε στην αντιπολίτευση τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση με το M5S.

Η Λέγκα του Σαλβίνι και ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI), σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις εναντίον της νέας κυβέρνησης. Το κόμμα FdI πραγματοποιεί την πρώτη του συγκέντρωση τη Δευτέρα έξω από το κτίριο της κάτω βουλής.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει συχνά κυβερνητικές κρίσεις. Η νέα κυβέρνηση είναι η 66η σε 73 χρόνια κοινοβουλευτικής ιστορίας με τις προηγούμενες να έχουν διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο τους 13 μήνες.

Πηγή φωτό: Corriere della sera

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης