Με το βλέμμα στραμμένο στους σεισμοπαθείς της Εμίλια Ρομάνια πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η καθιερωμένη παρέλαση για τη γιορτή της αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έφθασε στην Πιάτσα Βενέτσια της Αιώνιας Πόλης με το αυτοκίνητο εποχής «Φλαμίνια» και ένα μικρό, άσπρο καπέλο που τον προστάτευε από τον ήλιο, για να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι μουσικές μπάντες, κατά το πέρασμά τους μπροστά από την εξέδρα τον επισήμων, σταμάτησαν να παίζουν μουσική, σε ένδειξη πένθους. Μόνη εξαίρεση, η ταξιαρχία «Σάσσαρι» από τη Σαρδηνία, ο ύμνος της οποίας αναφέρεται σε πένθιμα γεγονότα.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τον φονικό σεισμό που, την περασμένη Τρίτη κόστισε τη ζωή σε δεκαεπτά ανθρώπους στη Βορειοανατολική Ιταλία, χιλιάδες πολίτες, μέσω Διαδικτύου, είχαν ζητήσει την ακύρωση της σημερινής τελετής, ώστε να μπορέσουν να καταβληθούν όλα τα χρήματα στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, τελικά, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση (λόγω και του ότι όλες, σχεδόν, οι προετοιμασίες είχαν ήδη ολοκληρωθεί), κρατώντας, όμως, μόνον τον συμβολικό της χαρακτήρα.

Έτσι, για πρώτη φορά, στο τέλος της τελετής δεν διέσχισε τον ουρανό της Ρώμης το ακροβατικό σμήνος της Πολεμικής Αεροπορίας «Frecce Tricolori» (Τρίχρωμα Βέλη) και, αντί για τα προγραμματισμένα 80 λεπτά, η όλη παρέλαση δεν ξεπέρασε τα 50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολιτική Προστασία για την προσφορά της και υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουν να ξεπερασθούν τραγικά γεγονότα σαν και αυτό του σεισμού της Εμίλια Ρομάνια, απαιτείται, από όλους, πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης