Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Υπάρχουν δύο αγκάθια που ταλαιπωρούν την κυβέρνηση του Κόντε τις τελευταίες εβδομάδες, εκτός από την πανδημία. Το ένα είναι η περίπτωση των αφεντικών της μαφίας που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές λόγω Covid-19 και βρίσκονται ακόμη στα σπίτια τους και το άλλο η ασυνήθιστη εμμονή του πρωθυπουργού να διευρύνει την ηγεσία των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, μια κίνηση που έκανε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανησυχεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το πρώτο, πάνω από εκατό αφεντικά της ιταλικής μαφίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σπίτι τους υπό περιορισμό, αφού είχαν αφεθεί ελεύθερα κατά τη διάρκεια του lockdown. Λίγες εβδομάδες αργότερα, λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες διαφωνίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Bonafede εξέδωσε ένα άλλο διάταγμα για να διορθώσει το λάθος του και να «εμποδίσει» την απελευθέρωσή κάποιου εξ αυτών των αφεντικών από τη φυλακή.

Εν τω μεταξύ, η ζημιά ήδη έχει γίνει: τα αφεντικά βρίσκονται στα ίδια σπίτια στα οποία συνελήφθησαν αποδεικνύοντας σε όλους τη μη ύπαρξη της ιταλικής Δικαιοσύνης. Προηγουμένως οι 111 από τους 223 είχαν επιστρέψει στη φυλακή, αλλά οι αρχικοί αριθμοί ήταν δραματικοί: μέχρι και 489 είχαν απελευθερωθεί από τη φυλακή χάρη στον νόμο.

Μεταξύ εκείνων που πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή τώρα συγκαταλέγονται γνωστοί μαφιόζοι, όπως ο Pino Sansone, ένας άντρας της Cosa Nostra κοντά στον Totò Riina, και ο Gino Bontempo, ειδικευμένος στην εκτροπή κονδυλίων της ΕΕ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά για ένα σημαντικό ζήτημα, ωστόσο φαίνεται να μην κατανοεί πραγματικά την έκταση αυτού του χάους που έχει προκληθεί. Υπάρχει πια σοβαρή ζημιά στην εικόνα της Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερο αγκάθι, η περίπτωση των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρωθυπουργός Κόντε προσπάθησε να εισαγάγει μια τροποποίηση στο διάταγμα Covid τον Αύγουστο για να επεκτείνει την ηγεσία των πληροφοριών, αλλά μια μικρή ομάδα βουλευτών του M5 αντιτάχθηκε σε αυτή. Μια ασυνήθιστη και εξαιρετικά περίεργη κίνηση. Ίσως δεδομένης της εγγύτητας του δημοψηφίσματος για την περικοπή των βουλευτικών και των περιφερειακών εκλογών (20 και 21 Σεπτεμβρίου), κάποιος πίστευε ότι κανείς δεν θα το προσέξει. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει η ανεξαρτησία της Νοημοσύνης. Έτσι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Υπηρεσιών (Copasir) κάλεσε τον Κοντέ σε μια μυστική συνάντηση για να τον ρωτήσει.

Τον περασμένο Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ήθελε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης (όπως έκανε αργότερα) έως τις 15 Οκτωβρίου, ο Κοντέ εξήγησε ότι δεν ήθελε να «περιορίσει τους κανόνες της Δημοκρατίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου που την εκπροσωπεί». Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήθελε να κάνει με τους «Ιταλούς 007».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης