Ο καπετάνιος ενός πλοίου με ιταλική σημαία δικάζεται σήμερα επειδή μετέφερε πίσω στη Λιβύη μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο, η πρώτη τέτοιου είδους υπόθεση που εκδικάζεται στην Ιταλία.

Το πλοίο Asso 28 διέσωσε 101 μετανάστες στις 30 Ιουλίου 2018 κοντά σε μια πετρελαϊκή πλατφόρμα στα διεθνή χωρικά ύδατα προτού τους μεταφέρει πίσω στο λιμάνι της Τρίπολης για να τους παραδώσει στο λιμενικό της Λιβύης, σύμφωνα με την εισαγγελία της Νάπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καπετάνιος και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Augusta Offshore, ιδιοκτήτριας του πλοίου, κατηγορούνται ότι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο το οποίο απαγορεύει την επιστροφή προσώπων σε χώρες όπου κινδυνεύει η ζωή τους ή τα δικαιώματά τους. Η Λιβύη δεν θεωρείται ασφαλές λιμάνι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η διάσωση έγινε κοντά στην πλατφόρμα Σαμπράθα, την οποία εκμεταλλεύεται η Mellitah Oil & Gas, κοινοπραξία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης και της ιταλικής ENI.

Πέντε ανήλικοι και πέντε γυναίκες βρίσκονταν μεταξύ των προσφύγων που είχαν διασωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και τη διάσωση έκανε πλοίο με ιταλική σημαία, δεν ενημερώθηκε το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων της χώρας (MRCC), όπως φαίνεται από τα επίσημα έγγραφα.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Νάπολης, δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια να ταυτοποιηθούν οι πρόσφυγες, να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας τους, να εξακριβωθεί αν οι ανήλικοι συνοδεύονταν ή να ερωτηθούν οι διασωθέντες αν επιθυμούν να λάβουν άσυλο, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες.

Η εταιρεία Augusta Offshore είχε ανακοινώσει την εποχή του συμβάντος ότι τη διάσωση συντόνισε «η ναυτική υπηρεσία της Σαμπράθα», σε συνεργασία με εκπρόσωπο του λιβυκού λιμενικού, ο οποίος επισκέφθηκε και το Asso 28. Η Eni επισήμανε από την πλευρά της ότι τη διάσωση συντόνισε το λιβυκό λιμενικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης