Επί ποδός βρίσκονται, προς αποφυγή επεισοδίων, πάνω από 3.000 αστυνομικοί στο κέντρο της Ρώμης λόγω της πολιτικής συγκέντρωσης που έχει προγραμματίσει η Λέγκα του Βορρά με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς οργάνωσης «Κάζα Πάουντ» αλλά και της αντιδιαδήλωσης που οργανώνουν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.

Ο Δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης, Ινιάτσιο Μαρίνο, θα είναι σε διαρκή επαφή, μέχρι αργά το βράδυ, με τον διευθυντή αστυνομίας της ιταλικής πρωτεύουσας, Νικολό Ντ΄ Άνζτελο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκέντρωση της Λέγκα του Βορρά θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Ρώμη, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, την υιοθέτηση σκληρής πολιτικής κατά των μεταναστών και την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ.

Η κινητοποίηση οργανώνεται στην κεντρική Πιάτσα Ντελ Πόπολο (Πλατεία του Λαού), όπου πρόκειται να πάρει τον λόγο ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει, μεταξύ των άλλων, η συμμετοχή στην συγκέντρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Κάζα Πάουντ», η οποία έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς της, την φασιστική ιδεολογία του ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσσολίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πλατεία μας θα είναι κατάμεστη και ειρηνική, θα στείλουμε ένα εναλλακτικό μήνυμα», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Σαλβίνι.

Κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, επίσης σήμερα το απόγευμα, οργανώνουν «αντιδιαδήλωση» και πορεία η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Κάμπο Ντέι Φιόρι, με την υποστήριξη καλλιτεχνών και ηθοποιών και κεντρικό σύνθημα “Maiconsalvini” (Ποτέ με τον Σαλβίνι).

Τραυματίες και συλλήψεις σε αντιφασιστική πορεία στη Ρώμη την Παρασκευή

Επεισοδιακή εξέλιξη είχε η χθεσινή διαμαρτυρία στο κέντρο της Ρώμης σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να ακολουθήσουν πολλές συλλήψεις.

Αριστεροί διαδηλωτές κατέβηκαν στην Piazza del Popolo στο κέντρο της Ρώμης εν όψει της σημερινής συγκέντρωσης που οργανώνει στην ίδια περιοχή το ξενοφοβικό κίνημα της Λέγκας του Βορρά, με ομιλητή τον ηγέτη της Ματέο Σαλβίνι.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, με τις αρχές να αποδίδουν την επέμβαση σε κατάληψη εκκλησίας από τους διαδηλωτές με πρόθεση να παραμείνουν εκεί μεχρι τη σημερινή συγκέντρωση των ακροδεξιών.

Η αστυνομία επιτέθηκε με ρόπαλα και δακρυγόνα στους διαδηλωτές, που απάντησαν με καπνογόνα και φωτοβολίδες.

Οι συμπλοκές γρήγορα γενικεύθηκαν, με τους διαδηλωτές να πετούν στους αστυνομικούς και τις λαστιχένιες βάρκες που κρατούσαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους μετανάστες.

Τελικά, η αστυνομία εκκένωσε την πλατεία, με δυνάμεις της τάξης να παραμένουν εκεί, ενώ αριστερές οργανώσεις ετοιμάζουν νέα αντιδιαδήλωση το απόγευμα στο κέντρο της Ρώμης, την ώρα που θα συγκεντρωνονται στην περιοχή οι οπαδοί της Λέγκας του Βορρά.

Οι εμπνευστές της αντιδιαδήλωσης (μεταξύ των οποίων και φοιτητικές οργανώσεις) υπογραμμίζουν ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια η Λέγκα εξύβριζε τους κατοίκους της Ρώμης, θεωρώντας τους διεφθαρμένους και μη παραγωγικούς, και ότι το ιταλικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την δημιουργία πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν την αναβίωση του φασισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης