Ιταλία: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη Γερουσία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 04:03
Ιταλία: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη Γερουσία
Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ευρείας συμμαχίας υπό τον Ματέο Ρέντσι στη σημερινή του συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του –ταυτόσημου– ρόλου της Βουλής και της Γερουσίας και για να μετατραπεί η τελευταία σε ένα σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Με τον τρόπο αυτό τερματίζουμε μια αντιπαράθεση η οποία διήρκεσε τριάντα χρόνια», δήλωσε ο Ρέντσι και πρόσθεσε ότι «επιθυμεί να μην υποχρεωθεί καμία άλλη κυβέρνηση μετά τη δική του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία αλλά μόνον από τη Βουλή».

Τα τέσσερα κύρια σημεία της μεταρρύθμισης, είναι τα εξής:

* η νέα Γερουσία δεν θα έχει καμία αρμοδιότητα επί του προϋπολογισμού

* δεν θα καλείται να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

* τα μέλη της δεν θα εκλέγονται αλλά θα αποτελούνται από περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους

* για τους νέους γερουσιαστές δεν θα προβλέπεται καμία αμοιβή πέρα από τους μισθούς που λαμβάνουν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Ρέντσι δήλωσε ότι ελπίζει η Γερουσία να δώσει την πρώτη έγκριση στην μεταρρύθμιση αυτή πριν τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το νομοσχέδιο αυτό προκαλεί ένταση στην κεντροαριστερά. Μια μειοψηφική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος η οποία πρόκειται στον πρώην γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι θεωρεί ότι ο ρυθμός της μεταρρύθμισης είναι υπερβολικά ταχύς. Ο Πιέτρο Γκράσο, ο πρόεδρος της Γερουσίας, δήλωσε πως άποψή του είναι ότι τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου πρέπει να συνεχίσουν να εκλέγονται από τους πολίτες.

«Θα τα καταφέρουμε. Όσοι αντιτίθενται στις αλλαγές είναι μειοψηφία. Τα ονόματα εκείνων που θέλουν να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και όσων αντιτίθενται σε αυτές θα τα δημοσιοποιήσω μόνον μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας», δήλωσε ο Ρέντσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΑΜΠ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 04:03