Η απόσχιση της αριστερής μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος «είναι ένα σχέδιο των μεγάρων της εξουσίας που εμπνεύστηκε, έγραψε και έθεσε σε εφαρμογή ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα», ο οποίος «θα έπρεπε να αναμετρηθεί μαζί μου στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε στη Rai ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην γραμματέας των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα στο έκτακτο ανοικτό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, την 30ή Απριλίου. Στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος θα είναι αντιμέτωποι μαζί του ο περιφερειάρχης της νότιας περιοχής της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, και ο υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, Αντρέα Ορλάντο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο, μεγάλο μέρος των μελών της αριστερής μειοψηφίας των «Δημοκρατικών» που αποφάσισε να αποχωρήσει παρουσίασε το νέο πολιτικό κίνημα «Άρθρο Ένα, Δημοκράτες και Προοδευτικοί».

Κεντρικές στην πρώτη αυτή δημόσια συνάντηση υπήρξαν οι παρεμβάσεις του Ρομπέρτο Σπεράντσα (πρώην εκπροσώπου των Δημοκρατικών στη βουλή της Ρώμης) και του αριστερού περιφερειάρχη της Τοσκάνης, Eνρίκο Ρόσι. Στις προτεραιότητές τους συμπεριλαμβάνονται η ανανέωση του συνόλου της Κεντροαριστεράς (με έμφαση στην αριστερή παράδοση), η στήριξη της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Απαντώντας στον Ρέντσι, ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα τόνισε ότι δεν εννοεί να τροφοδοτήσει εμμονές, από τη στιγμή που «η απόσχιση στην Κεντροαριστερά είχε ήδη πραγματοποιηθεί, με την απόφαση εκατομμυρίων ψηφοφόρων να απομακρυνθούν» από αυτή. «Μεγάλο μέρος του κόσμου της Κεντροαριστεράς αναζητεί εδώ και καιρό νέες μορφές συμμετοχής» πρόσθεσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον Ματέο Ρέντσι θέλησε να απαντήσει και ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (2009-2013). «Ο Ρέντσι τώρα ψάχνει τον σκηνοθέτη της διάσπασης. Αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο ταπεινόφρων. Η αποδόμηση αυτού του κόμματος έχει σκηνοθέτη, ο οποίος ονομάζεται ακριβώς Ματέο Ρέντσι» δήλωσε ο Μπερσάνι, για τον οποίο «το νέο κίνημα των Προοδευτικών και Δημοκρατικών θα αποτελέσει φορέα πολιτικής σταθερότητας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης