Ιταλία: Τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της επιδημίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 14:30
Ιταλία: Τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της επιδημίας

Όλα βέβαια είναι σχετικά, αλλά για πρώτη φορά υπάρχουν καλά νέα από την Ιταλία που αφορούν τον ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι πληροφορίες αφορούν τα συγκριτικά μεγέθη που έχουν καταγραφεί τις 3 τελευταίες εβδομάδες. Οι καταγραφές καταδεικνύουν πως ο ρυθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού φαίνεται πως έχει αρχίσει να μειώνεται αποδεικνύοντας πως τα μέτρα που ελήφθησαν με τον περιορισμό μετακίνησης του πληθυσμού λειτούργησαν θετικά. Επισημαίνεται πως η πρώτη μέρα που ίσχυσαν τα μέτρα αυτά ήταν η 8η Μαρτίου.

Η τάση μείωσης του ρυθμού εξάπλωσης του νέου ιού έχει διαπιστωθεί εδώ και δύο ημέρες από τους ειδικούς που ελέγχουν την πορεία της πανδημίας, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τολμούσε να πιστέψει πως τα αποτελέσματα και οι αριθμοί θα αποδεικνύονταν σωστοί.

Ο Ατίλιο Φοντάνα, κυβερνήτης της περιφέρειας της Λομβαρδίας, που είναι και το επίκεντρο της επιδημίας, ήταν ο πρώτος ο οποίος ανακοίνωσε δημόσια την αισιόδοξη πληροφορία. Βεβαίως, για να αφοσιωθούμε στην πραγματικότητα, ο κορωνοϊός εξακολουθεί την επέλασή του στην περιοχή αυτή, αλλά ως φαίνεται η εξάπλωσή του έπαψε να είναι εκθετική.

Ο ρυθμός μείωσης είναι συνεχής και αποδεικνύεται σταθερός στην τάση αυτή, εξέλιξη που επιτρέπει στους ειδικούς να ευελπιστούν, μεσοπρόθεσμα, σε μία καλυτέρευση της κατάστασης, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί (κρούσματα-θάνατοι) είναι εξαιρετικά αρνητικοί.

Λίγες ώρες αργότερα ο επίσημος απολογισμός σχετικά με την πρόοδο της επιδημίας που δημοσιεύτηκε στην Ιταλία πρόσθεσε περισσότερη δράση σε αυτή την αισιόδοξη θεωρία. Το βράδυ της Δευτέρας ο καθηγητής Φράνκο Λοκατέλι, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, δήλωσε: «Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά τα δεδομένα και αναμένουμε να τα επιβεβαιώσουμε μέσα στα δύο επόμενα 24ωρα».

Πηγή: Le Monde

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 14:36