Στο διαδίκτυο τα πόθεν έσχες της κυβέρνησης Λέτα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013, 19:57
Στο διαδίκτυο τα πόθεν έσχες της κυβέρνησης Λέτα
Οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης προχώρησαν σήμερα στη δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων τους στο Διαδίκτυο, θέλοντας με την πράξη αυτή να δώσουν το καλό παράδειγμα σε ό,τι αφορά την διαφάνεια, την ώρα που εντείνεται η εκστρατεία εναντίον της φοροδιαφυγής.

Στις σημερινές κυριακάτικες ιταλικές εφημερίδες δημοσιεύθηκαν πίνακες και γραφήματα που κατατάσσουν τους υπουργούς αναλόγως των απολαβών και του πλούτου τους.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα με εισόδημα 319.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2012 και μεγάλη περιουσία, περιλαμβανομένων ακινήτων, καθώς και επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε εισόδημα 124.000 και καμιά επένδυση. Η υπουργός Ενσωμάτωσης των Μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ είχε το χαμηλότερο εισόδημα, 38.500 ευρώ, και μέρος της κυριότητας ενός ακινήτου.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας περιόδευσε σε εταιρείες είσπραξης φόρων και ανακοίνωσε ότι κλιμακώνεται ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 120 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Είπε ότι εάν συγκεντρωθούν μεγαλύτερα ποσά, θα ελαφρυνθούν οι φόροι σε όλο τους το φάσμα.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θεωρείται μια προσπάθεια-κλειδί για να συρρικνωθεί το ιταλικό δημόσιο χρέος, το οποίο ανέχεται στο 130% του ιταλικού ΑΕΠ.

Τα εισοδήματα που δήλωσαν τα μέλη της κυβέρνησης του Λέτα είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που εξασφάλιζαν τα στελέχη της προηγούμενης, όπως είχαν δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2012.

Η προκάτοχος της Καντσελιέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Πάολα Σεβερίνο, είχε δηλώσει εισόδημα 7 εκατ. από την επαγγελματική της δραστηριότητα το 2010 –είναι δικηγόρος–, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε δηλώσει εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ και πολλά ακίνητα.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013, 19:57