Ο Μπόρις Τζόνσον διακινδυνεύει νέα ένταση μετά το Brexit, αυτή τη φορά με τον Πρόεδρο Τραμπ, καθώς προετοιμάζεται να συγκρουστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με φορολογικές, εμπορικές και εξωτερικές υποθέσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να προωθήσει εισφορά στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες παρά την απειλή εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον. Η Downing Street ανακοινώνει ότι θα εισαγάγει 2% επί των πωλήσεων σε εταιρείες όπως το Facebook και το Google από τον Απρίλιο εν μέσω ανησυχιών ότι «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο διεθνές μας σύστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Andrea Leadsom, υπουργός αρμόδιος για τις επιχειρήσεις, δήλωσε στο Sky News ότι “τεράστιες εταιρείες κερδίζουν τεράστια κέρδη” και ότι ένα νέο φορολογικό καθεστώς θα συμβάλει στην επίτευξη “ισότιμων όρων ανταγωνισμού” με άλλες επιχειρήσεις.

Ο Steven Mnuchin, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι ο πρόεδρος Trump σκόπευε να απαντήσει με τιμολόγια στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία αν ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών προχωρήσει.

Η Downing Street προειδοποίησε ότι αυτό θα “βλάψει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον θα γίνουν πιο πλήρεις, εάν, όπως αναμένεται, η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στην Huawei που κατασκευάζει  τμήματα του δικτύου 5G της Βρετανίας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την επόμενη εβδομάδα.

 Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι αυτό θα ήταν «τρέλα» και απειλούσε ότι θα περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Βρετανία εάν προχωρήσει.

Υπάρχουν επίσης εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Αυτόν το μήνα, ο πρόεδρος Trump επέκρινε τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για τη συνεχή υποστήριξή τους. Εν συνεχεία πυροδότησαν μηχανισμό διαφωνίας στη συμφωνία μετά τις παραβιάσεις από το Ιράν, ενώ ο κ. Johnson είπε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια συμφωνία “Trump”.

Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ήταν “λίγο απογοητευμένοι” επειδή η Βρετανία θα δώσει προτεραιότητα στις συνομιλίες με την ΕΕ.

Άλλη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι πρόκετιαι για την ύπαρξη μιας «σκληρής» προθεσμίας για την εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: thetimes.co.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης