Καθαρή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στη Βιέννη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015, 22:13
Καθαρή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στη Βιέννη
Καθαρή νίκη πέτυχαν οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο ομόσπονδο κρατίδιο και στον δήμο της Βιέννης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση και σε απόσταση εννέα εκατοστιαίων μονάδων το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Μεγάλοι «ηττημένοι» είναι οι δημοσκόποι, οι οποίοι ανέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση ως μια μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του, εδώ και 21 χρόνια δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, Μίχαελ Χόιπλ, αποσπά ποσοστό 39,5%, έναντι 44,3% στις τελευταίες εκλογές το 2010, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων 31% (25,8%).

Οι δημοσκοπήσεις έφεραν τα δύο κόμματα να βρίσκονται σε απόσταση μόλις μίας εκατοστιαίας μονάδας, το Σοσιαλδημοκρατικό στο 36% και στο 35% το Κόμμα των Ελευθέρων.

Στην τρίτη από την τέταρτη θέση, με ποσοστό 11,7% (έναντι του 12,6%), περνούν οι Πράσινοι της ελληνικής καταγωγής έως τώρα αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου, που βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2010 σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χόιπλ, συνασπισμό ο οποίος πιθανότατα θα συνεχιστεί στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τέταρτο πλέον κόμμα, μετά τις απώλειες του στις σημερινές εκλογές, είναι το συντηρητικό Λαϊκό που με ένα 9,3% (έναντι 14% το 2010) βρέθηκε κάτω από το 10%, ενώ το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ απέσπασε ποσοστό 6,2%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές ανήλθε στο 74%, έναντι του 67% πριν από πέντε χρόνια, ενώ στο σύνολο των 100 εδρών στην τοπική Βουλή που είναι συγχρόνως και το δημοτικό συμβούλιο της αυστριακής πρωτεύουσας οι Σοσιαλδημοκράτες θα διαθέτουν στο μέλλον 44 έδρες έναντι των 49 μέχρι τώρα, οι Ελεύθεροι 34 (αντί των 27), οι Πράσινοι 10 (11), το Λαϊκό Κόμμα 7 (αντί των 13) και το ΝΕΟΣ 5 έδρες.

Ελάχιστες μετατοπίσεις στα αποτελέσματα είναι δυνατόν να υπάρξουν μετά την πλήρη καταμέτρηση των συνολικά σχεδόν 180.000 επιστολικών ψήφων, μέσα στις επόμενες ώρες, αλλά αυτές οι μετατοπίσεις δεν πρόκειται να επιφέρουν αλλαγές στον συσχετισμό των δυνάμεων.

Μπορεί οι Ελεύθεροι να βελτίωσαν κατά σχεδόν έξι μονάδες το ποσοστό τους, ωστόσο το αποτέλεσμα αποτελεί έμμεσα μια ήττα του αρχηγού τους Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος απέτυχε για τρίτη στη σειρά φορά σε εκλογές στη Βιέννη να κατακτήσει την επιδιωκόμενη πρώτη θέση και να αναδειχθεί δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης.

Στη Βιέννη οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν -μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία- ήδη εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού και της γερμανοναζιστικής κατοχής), ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση «Η κόκκινη Βιέννη», λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός τους.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015, 22:25