Στενά παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξέλιξη της κατάστασης στις αγορές σιτηρών, μετά και το ρωσικό εμπάργκο έως τα τέλη της χρονιάς, και, όπως δήλωσε σήμερα, είναι «έτοιμη» να παρέμβει, αν θεωρηθεί απαραίτητο, με τα κατάλληλα μέτρα.

«Αυτή η πιθανότητα πάντως αποκλείεται προς το παρόν» διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο μία διπλωματική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγωγή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι αυξημένη φέτος και να φτάσει τους 285 εκατομμύρια τόνους, όταν το 2007 ήταν 255 εκατομμύρια, ενώ έχουν αυξηθεί και τα αποθέματα σιτηρών, διευκρινίζει η Επιτροπή.

Οι ειδικοί της Ε.Ε. εμφανίζονται καθησυχαστικοί μπροστά στην αύξηση των τιμών. Εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα προσφοράς σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο και κρίνουν ότι τα αποθέματα της Ε.Ε. είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς.

Η Ε.Ε. εξάγει 12 με 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Η μείωση της ρωσικής σοδειάς δεν θα έχει καμία επίπτωση για την Ε.Ε., διότι δεν βασίζεται στα ρωσικά σιτηρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση των τιμών συνδέεται με τη συνεχή αναθεώρηση προς τα κάτω της ρωσικής παραγωγής και της μειωμένης σοδειάς που αναμένει ο Καναδάς, διευκρινίζει η Επιτροπή. Οφείλεται, επίσης, στην κερδοσκοπία κάποιων πωλητών που αυξάνουν τις τιμές.

Διαβάστε επίσης:
Κερδοσκοπία πίσω από τα σιτηρά, 13 Αυγούστου 2010, 14:57

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης