Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο να υποστηρίξουν το ψήφισμα για ένα οικουμενικό μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα στον ΟΗΕ.

«Καλούμε τις χώρες της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου να υποστηρίξουν το ψήφισμα για ένα παγκόσμιο μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής το οποίο θα συζητηθεί κατά την 65η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο οργανισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1997, καμία εκτέλεση δεν έχει πραγματοποιηθεί σε χώρα της Ε.Ε. ή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όμως η θανατική ποινή δεν έχει καταργηθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και εξακολουθεί να εφαρμόζεται ιδιαίτερα στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, 5.679 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2009, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Κίνα. Το 88% των εκτελέσεων, περίπου 5.000, πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα. Τουλάχιστον 402 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν, 77 στο Ιράκ και 69 στη Σαουδική Αραβία.

Στις ΗΠΑ, όπου στις 35 από τις 50 Πολιτείες εφαρμόζεται η θανατική ποινή, 52 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2009 και 41 από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (DPIC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης