Θέλοντας προφανώς να μετριάσει πολύ υψηλές προσδοκίες για μία χαλάρωση του τρίτου lockdown που ισχύει στην Αυστρία μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ότι η κατάσταση είναι “εξαιρετικά ασταθής” και πρέπει κανείς να συνεχίσει να “προχωρά εξαιρετικά προσεκτικά”.

Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων θα αποφασίσει το Σαββατοκύριακο ως προς το lockdown, δηλαδή ποια βήματα ανοίγματος θα πρέπει να υπάρξουν από τις 25 Ιανουαρίου, και προς τούτο θα έχει αύριο, Παρασκευή, συνομιλίες με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων και τους κοινωνικούς εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα στην Αυστρία και η επίπτωση επτά ημερών (σ.σ. μέσος όρος νέων μολύνσεων ημερησίως σε διάστημα επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους) είναι περίπου 150, τοποθετώντας την χώρα “στην καλύτερη τριάδα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης” σε σχέση με τις νέες λοιμώξεις “και αυτό σημαίνει ότι το lockdown, η αποχή, τα μέτρα, έχουν φυσικά δείξει την επίδρασή τους”, αναφέρει ο καγκελάριος.

Ο ίδιος παραπέμπει σε πολλά παραλλαγμένα στελέχη του ιού, σημειώνοντας ότι για παράδειγμα το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία είναι πολύ πιο μεταδοτικό και ως εκ τούτου αποτελεί μια “τεράστια πρόκληση”, έχοντας έντονη παρουσία σε πολλές χώρες της ΕΕ, “γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να προχωρούμε εξαιρετικά προσεκτικά ώστε να μην καταστρέψουμε αυτά που έχουμε επιτύχει”.

Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο καγκελάριος δεν αναφέρεται ακόμη σε λεπτομέρειες σχετικά με πρώτα βήματα ανοίγματος, ωστόσο, λόγω της μεγάλης σημασίας για την οικονομία, μπορεί να υποτεθεί ότι τα πρώτα προσεκτικά βήματα ανοίγματος θα αφορούν το λιανεμπόριο – επί του παρόντος στην Αυστρία είναι ανοιχτά μόνον τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων, ειδών καθαρισμού και καλλυντικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως πολύ πιθανό θεωρείται ότι στο μέλλον θα μπορούσε να γίνεται περισσότερο χρήση μάσκας υψηλότερης ποιότητας FFP2 και να ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες απόστασης, όπως προτείνει ο διοικητής του Αυστριακού Ερυθρού Σταυρού, Γκέρι Φόιτικ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Χάραλντ Μάρεκ τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του ότι δεν θα είχε καμία αντίρρηση στη χρήση μάσκας FFP2 στο λιανικό εμπόριο και πως εάν αυτό είναι το τίμημα του ανοίγματος, “γιατί όχι, να εφαρμοστεί αμέσως”.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης