Για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας κατηγόρησαν σήμερα οι αιγυπτιακές Αρχές τις ΗΠΑ, μετά την ανησυχία που εξέφρασε η Ουάσινγκτον για τις συλλήψεις πολιτών που προσπάθησαν να διαδηλώσουν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

«Η Αίγυπτος θεωρεί απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται τις συλλήψεις αυτές» είπε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την Τετάρτη την ανησυχία τους μετά τις συλλήψεις πολιτών στην Αίγυπτο, που ζητούσαν από το Κάιρο να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για τις συλλήψεις Αιγυπτίων υπό το καθεστώς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων να εκφράζουν ειρηνικά τις πολιτικές τους απόψεις» είχε δηλώσει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Φίλιπ Κρόουλι.

Συνολικά 33 διαδηλωτές, με διασυνδέσεις με την οργάνωση «6-Απριλίου», ένα κίνημα νεαρών Αιγυπτίων που αγωνίζεται υπέρ των τροποποιήσεων του Συντάγματος και της άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, συνελήφθησαν την Τρίτη και αφέθηκαν ελεύθεροι το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με αιγυπτιακή δικαστική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αίγυπτος αναμένεται να διοργανώσει προεδρικές εκλογές το 2011. Ο απερχόμενος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, 81 ετών, που βρίσκεται στην ανάρρωση μετά την αφαίρεση κύστης στη χολή, δεν έχει ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία.

Ο γιός του Γκαμάλ, τον οποίο παρουσιάζουν συχνά ως δελφίνο του, δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης