Μετά τις καρικατούρες της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo», έρχονται τώρα αντίστοιχα σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία αναμένεται να δημοσιεύσει το γερμανικό περιοδικό «Titanic».

Στο εξώφυλλο του περιοδικού θα απεικονίζεται ένας, μάλλον, Άραβας πολεμιστής που φορά σαρίκι, ο οποίος στο ένα χέρι κρατά ένα σπαθί και με το άλλο αγκαλιάζει τη νεαρή σύζυγο του πρώην προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας, Μπετίνα Βουλφ. Ο τίτλος θα αναφέρει ότι η κα Βουλφ προτίθεται να γυρίσει ταινία για τον Μωάμεθ και ότι για αυτόν τον λόγο η Δύση βρίσκεται σε αναταραχή. Στις, δε, εσωτερικές σελίδες θα υπάρξουν άρθρα τα οποία θα ασχολούνται σατιρικά με το Ισλάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Rundschau» της Φρανκφούρτης ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Λέο Φίσερ, υπεραμύνθηκε του εγχειρήματος, λέγοντας ότι στη σάτιρα επιτρέπονται όλα. Αντικρούοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την κατηγορία ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα αναζωπυρώνουν το κύμα διαμαρτυρίας στους κόλπους των μουσουλμάνων, ο κ. Φίσερ υποστήριξε ότι τότε δεν θα πρέπει να γράφεται τίποτα για το Ισλάμ.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το «Titanic» προκαλεί. Πρόσφατο εξώφυλλο έδειχνε τον Πάπα Βενέδικτο με κίτρινους λεκέδες στο ράσο του, υπονοώντας ότι πάσχει από ακράτεια.

Το νέο τεύχος του περιοδικού, το οποίο άρχισε να τυπώνεται χθες το βράδυ, θα διανεμηθεί στα περίπτερα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ουδείς γνωρίζει ακόμα τις αντιδράσεις που πιθανώς θα προκαλέσει η δημοσίευση. Προς το παρόν – και μετά την επίθεση στην πρεσβεία στο Σουδάν – η Γερμανία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας των διπλωματικών της αντιπροσωπειών σε μια σειρά από χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης