Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Καθόλου ικανοποιημένη δεν δείχνει, η Επιτροπή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), από την πρόοδο που έχει παρουσιάσει, σ’ αυτόν τον τομέα, το Βατικανό.

Δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα, την τρίτη της έκθεση για την «Αγία Εδρα» (Βατικανό), η MONEYVAL υπογραμμίζει ότι ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, για την συμμόρφωση του Βατικανού, τόσον όσον προς τις συστάσεις που απευθύνθηκαν στην Έκθεση Αμοιβαίας Αξιολόγησης τον Ιούλιο του 2012 αλλά και ως προς τις εξελίξεις από την τελευταία έκθεση προόδου που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένα λειτουργικό σύστημα αναφοράς, για περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στο Βατικανό και ότι υπάρχει ανταπόκριση των αρμοδίων αρχών, στα αιτήματα για συμμετοχή στην προσπάθεια που καταβάλλεται, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την αντιμετώπιση των χρηματοδοτήσεων της τρομοκρατίας.

Με μεγάλη απογοήτευση η MONEYVALυπογραμμίζει ότι, παρ’ όλες τις σχετικές συστάσεις, το Βατικανό δεν έχει ακόμη παραπέμψει στην Δικαιοσύνη, ΟΥΤΕ ΜΙΑ υπόθεση, που να αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δεν έχει πετύχει, επίσης, ούτε μία καταδίκη για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων στην κερδοφόρα αυτή δραστηριότητα.

Χωρίς να έχουμε αποτελέσματα, από εισαγγελικές αρχές και δικαστήρια, για την αποτελεσματικότητα στο χτύπημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε το κατά πόσον το Βατικανό έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συμπεραίνει η Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή καλεί το Βατικανό, να παρουσιάσει μια ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής μέχρι το Δεκέμβριο του 2019.

Μέχρι τότε, φαίνεται πως και στο Βατικανό, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καλά «κρατεί» και οι εμπλεκόμενοι μένουν στο απυρόβλητο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης