Με την ευκαιρία του εορτασμού της 43ης επετείου της «Πράσινης Πορείας», ο Βασιλιάς του Μαρόκου, σε λόγο που εκφώνησε στο μαροκινό έθνος, κάλεσε για τη δημιουργία ενός πολιτικού μαροκο-αλγερινού μηχανισμού.

Αυτός ο πολιτικός μηχανισμός διαλόγου και συνεννόησης που καλείται να γίνει ένα πραγματικό λειτουργικό εργαλείο, στοχεύει στην επίτευξη τριών στόχων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Να αποτελέσει ένα πλαίσιο ειλικρινούς και άμεσου διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις ώστε να μπορέσει να εξαλείψει όλες τις διαφορές και να επιλύσει όλα τα συγκυριακά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

• Να αποτελέσει ένα πλαίσιο διμερούς συνεργασίας για την εξέταση όλων των κοινών θεμάτων με ειλικρίνεια, αντικειμενικότητα και αξιοπιστία χωρίς προϋποθέσεις ή εξαιρέσεις, βάσει μιας ανοιχτής ατζέντας.

• Να αποτελέσει ένα πλαίσιο συνεννόησης τόσο για τα επιμέρους όσο και για τα συνολικά ζητήματα όπως είναι ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση, την διακίνηση ναρκωτικών κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι κατευθύνσεις παραμένουν σε ένα ευέλικτο πλαίσιο του οποίου το επίπεδο εκπροσώπησης καθώς και η μορφή και η φύση θα καθορισθούν μεταγενέστερα με κοινή συμφωνία όταν το Αλγέρι θα έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και θα την έχει ενδεχομένως ενισχύσει με καινούργιες ιδέες και πρωτοβουλίες.

Η πρόταση αυτού του μηχανισμού από τον Βασιλιά του Μαρόκου εκφράζει την πραγματική βούληση να επικεντρωθεί η προσοχή σε τρία μεγάλα ζητήματα:

• Στο κοινό παρελθόν που καλεί κυρίως σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στον ίδιο κατακτητή και σταθερές σχέσεις που αναπτύσσονται στην διάρκεια αυτής της περιόδου, βασισμένες σε μια ισχυρή συνείδηση για την αναγκαιότητα κοινής μαγκρεμπιανής πολιτικής.

• Στο παρόν που προκαλεί ανησυχία και που χαρακτηρίζεται από την διαίρεση και την ασυμφωνία που επικρατούν αυτή την στιγμή στο εσωτερικό των χωρών του Μαγκρέμπ και που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς.

• Στο κοινό μέλλον που εφιστά την προσοχή των υπεύθυνων των δύο κρατών στην κληρονομιά που θα αφήσουν στις επόμενες γενιές και που τους επιβάλει να λαμβάνουν υπόψη τους τις εύλογες προσδοκίες καν ανησυχίες των λαών της περιοχής και των νέων ανθρώπων.

Το Μαρόκο παραμένει ανοικτό σε κάθε ενδεχόμενη πρόταση ή πρωτοβουλία που θα προέλθει από την Αλγερία για την στήριξη των σχέσεων των δύο κρατών πάνω σε μια ισχυρή βάση εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και καλής γειτονίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης