Ο απολογισμός των μαχών και των ανταλλαγών πυρών πυροβολικού έφθασε τους 11 νεκρούς και τους 43 τραυματίες.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα σε κάθε πλευρά των συνόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Τρεις στρατιώτες της Καμπότζης και ένας της Ταϊλάνδης σκοτώθηκαν χθες σε ανταλλαγές πυρών που διήρκεσαν περίπου πέντε ώρες, μια ημέρα αφότου τρεις άνδρες του στρατού της Καμπότζης και τέσσερις ταϊλανδοί σκοτώθηκαν σε μάχες.

Το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την Ταϊλάνδη διότι προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο δύο ναών και κατηγόρησε το στρατό της ότι χρησιμοποιεί οβίδες 75 και 105 χιλιοστών «γεμάτες με δηλητηριώδη αέρια».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης Κάσιτ Πιρόμια είπε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «ανυπόστατες» ενώ ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα έστειλε μια επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγορώντας την Καμπότζη ότι προέβη σε «παράνομες επιθέσεις αδιακρίτως» ρίχνοντας με βαρέα όπλα σε σημεία όπου βρίσκονταν άμαχοι και κοντά σε νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διένεξη για την κυριαρχία περιοχών στα σύνορά τους από την δεκαετία του 1950, μετά την αποχώρηση των Γάλλων από την Καμπότζη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon κάλεσε τις δύο χώρες να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός. «Ο γενικός γραμματέας καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να λάβουν άμεσα μέτρα για να τεθεί σε εφαρμογή μια κατάπαυση του πυρός αποτελεσματική κι επαληθεύσιμη», ανέφερε ο εκπρόσωπός του οργανισμού Μάρτιν Νεσίρκι. Ακόμη, κάλεσε την Πνομ Πενχ και την Μπανγκόκ να «αρχίσουν ένα σοβαρό διάλογο για να βρεθεί μια διαρκής λύση» στην διένεξή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης