Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Αμερικανοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέα μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Πρόκειται για μια διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας είναι συνήθως δυσάρεστα για το κυβερνών κόμμα στον Λευκό Οίκο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό φέτος οι Ρεπουμπλικάνοι να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και στη ΓερουσίαΠολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό φέτος οι Ρεπουμπλικάνοι να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, δημιουργώντας έτσι έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στον πρόεδρο Ομπάμα, κάθε φορά που θα πρέπει να περάσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) στην ανατολική ακτή για την ψηφοφορία που θα ανανεώσει τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τους 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών.

Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν ισχυρές πιθανότητες να κατακτήσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, την οποία οι Δημοκρατικοί διατηρούν από το 2006. Η πτώση της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου έπληξε τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές που εξελέγησαν μαζί του το 2008, κυρίως στον Νότο (Λουιζιάνα και Αρκάνσας). Οι Δημοκρατικοί φοβούνται την αποχή των ψηφοφόρων τους: νέοι, Αφροαμερικάνοι και ισπανόφωνοι δεν συμμετέχουν συνήθως με την ίδια «ζέση» στις ενδιάμεσες εκλογές σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας συντηρητικούς ψηφοφόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης