Πυρά κατά του νικητή των προεδρικών εκλογών στη Σιέρα Λεόνε εξαπέλυσε ο υποψήφιος της Αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον για νοθεία, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

O Julius Maada Bio συγκέντρωσε το 37,4% των ψήφων, με τον απερχόμενο πρόεδρο Ernest Bai Koroma να έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων με 58,7%, ανανεώνοντας τη θητεία του για πέντε ακόμη χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διαδικασία αμαυρώθηκε από νοθεία και τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση του λαού της Σιέρα Λεόνε. Το κόμμα μας καταγγέλλει εκλογικές παρατυπίες που αφορούν σε ψευδεπίγραφες λίστες, προεκτυπωμένα ψηφοδέλτια και χαλκευμένα αποτελέσματα, απόρροια νοθείας στις δυτικές και βόρειες επαρχίες», τόνισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην στρατιωτικός και υποψήφιος του «Κόμματος του Λαού της Σιέρα Λεόνε» (SLPP).


(Από δεξιά προς τα αριστερά: Julius Maada Bio και Ernest Bai Koroma)

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του απέφυγε να πει σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα, ωστόσο προέτρεψε τους υποστηρικτές του να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν το νόμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά τους οι περισσότεροι διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν πως οι εκλογές της Παρασκευής ήταν ελεύθερες και πολύ καλά οργανωμένες, ενώ διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε έκθεσή τους η άνιση πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε. της αφρικανικής χώρας, ενδεχομένως να ευνόησαν τον απερχόμενο πρόεδρο.

Νικητής η αποχή

Όπως μετέδωσε το euronews, οι προεδρικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη αποχή η οποία έφθασε το 87,3%.

Ήταν η τρίτη εκλογική διαδικασία που πραγματοποιείται από το 2002 όταν και τερματίστηκε ένας αιματηρός εμφύλιος, που στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 120.000 ανθρώπους και ξεκίνησε το 1991. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που οι εκλογές διεξήχθηκαν με μέριμνα της παρούσας κυβέρνησης και όχι υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε..

Ο Ernest Bai Koroma είχε να αντιμετωπίσει οκτώ προεδρικούς υποψήφιους, με τους οπαδούς του να ξεχύνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Φριτάουν μετά τη γνωστοποίηση της νίκης του.

Δείτε το video…

Τα «ματωμένα διαμάντια» και η πραγματικότητα

Μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο η Σιέρα Λεόνε να συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο της ταινίας «Ματωμένα Διαμάντια» (Leonardo diCaprio, Djimon Hounsou και Jennifer Connelly), διαμορφώνοντας την κοινωνική αναπαράσταση μιας χώρας μέσα στη βία και τις θηριωδίες, ωστόσο φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Πλέον η χώρα θεωρείται μια από τις πιο ειρηνικές και ήρεμες στην Αφρική παρά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της οικονομίας. Η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με περίπου έξι εκατ. κατοίκους να ζουν με λιγότερο από 1, 25 δολάρια την ημέρα.

Παράλληλα ο κυβερνητικός στρατός έχει εντάξει αρμονικά τους ενόπλους από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και εδώ και μερικά χρόνια συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές του Ο.Η.Ε. ανά τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:
Χωρίς επεισόδια η διεξαγωγή εκλογών στη Σιέρα Λεόνε, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012, 23:58
Η χολέρα απειλεί τη Σιέρα Λεόνε, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012, 00:59

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης