Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Μετώπου (SDF) του Καμερούν, ο βετεράνος πολιτικός Νι Τζον Φρου Ντι, απήχθη σήμερα στο Κούμπο, στη μία από τις δύο αγγλόφωνες περιοχές της χώρας που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους.

Σε ανακοίνωσή του, ένας εκπρόσωπος του SDF έκανε γνωστό ότι ο Νι Τζον Φρου Ντι απήχθη το πρωί, ενώ παρίστατο σε μια κηδεία. Το κόμμα δεν διευκρίνισε αν οι δράστες είναι αυτονομιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο οι αγγλόφωνοι αυτονομιστές διεξάγουν ένοπλο αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στις επαρχίες του Βορειοδυτικού και Νοτιοδυτικού Καμερούν. Στα τέλη του 2017, μετά από έναν χρόνο κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, οι αυτονομιστές πήραν τα όπλα ενάντια στην κυβέρνηση. Έκτοτε, οι δύο αυτές περιοχές έχουν γίνει πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης και οι απαγωγές αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Ορισμένοι αυτονομιστές πιάνουν ομήρους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πολιτικούς αξιωματούχους ή και απλούς πολίτες, για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση. Άλλοι ζητούν λύτρα για να χρηματοδοτήσουν τη δράση τους.

Αρκετά μέλη και στελέχη του SDF έχουν γίνει στόχοι τέτοιων επιθέσεων. Τον Οκτώβριο, το σπίτι του Νι Τζον Φρου Ντι πυρπολήθηκε και η αδελφή του κρατήθηκε όμηρος, όμως στη συνέχεια απελευθερώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φρου Ντι και το SDF –το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης απέναντι στον πρόεδρο Πολ Μπίγια, που ιδρύθηκε το 1990– έχουν δηλώσει ότι θα αντιταχθούν στη διάσπαση του Καμερούν. Οι αυτονομιστές είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, τον Οκτώβριο του 2018, στο αγγλόφωνο Καμερούν, όμως το SDF συμμετείχε κανονικά.

Ο 77χρονος Φρου Ντι είναι επικεφαλής του SDF από την ημέρα της ίδρυσής του, το 1990. Ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του στις εκλογές του 1992, του 2004 και του 2011 αλλά μποϊκοτάρισε εκείνες του 1997. Στις τελευταίες εκλογές, το 2018, επέλεξε να μην κατέβει ο ίδιος αλλά να δώσει τη θέση του στη νέα γενιά. Το SDF, με υποψήφιο τον Τζόσουα Όσιχ, κατέγραψε κατακόρυφη πτώση και τερμάτισε στην τέταρτη θέση, με ποσοστό μόλις 3,35%. Εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών, παραμένει πάντως η δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης