Καμία αναφορά για τα πυρηνικά ο Ahmadinejad

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009, 03:08
Καμία αναφορά για τα πυρηνικά ο Ahmadinejad
Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του Ιρανού προέδρου, Mahmoud Ahmadinejad, το οποίο διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους πριν ανέβει στο βήμα, κατά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, φαίνεται πως ο πρόεδρος επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις.

Η κυριότερη;

Στην ομιλία του δεν ενδείκνυται να κάνει καμία αναφορά στη διαμάχη της Τεχεράνης με τις δυτικές δυνάμεις, με αφορμή τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του. Ωστόσο αναφέρεται σε ξένες δυνάμεις που προκαλούν "πόλεμο, αιματοχυσία, επιθέσεις, τρόμο και εκφοβισμό" στη Μέση Ανατολή, επικαλούμενος την κατάσταση στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Επίσης αναμένεται να κατηγορήσει το Ισραήλ για "απάνθρωπες πολιτικές" στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υποστηρίζει ότι το εβραϊκό κράτος κυριαρχεί στα διεθνή πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Προειδοποίηση των Υπ. Εξ των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράν

Οι έξι ισχυρότερες χώρες του κόσμου συμφωνούν ότι το Ιράν θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και να ανταποκριθεί στα κίνητρα που δίνονται, ώστε  να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, David Miliband.

Πρόσθεσε δε ότι οι έξι ισχυροί του κόσμου περιμένουν μία σοβαρή απάντηση από την πλευρά του Ιράν στη συνάντηση που έχει συμφωνηθεί να γίνει την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Hillary Clinton, δήλωσε από την πλευρά της ότι τώρα πλέον το Ιράν θα πρέπει να επιλέξει ποιά θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει στο εξής.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009, 03:08