Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με χθεσινή της απάντηση προς τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Christine Anderson, η επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδη, εμφανίζεται να μην μπορεί να διαβεβαιώσει ούτε την ανάγκη για παγκόσμιο εμβολιασμό, αλλά ούτε για το πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτησή της η Γερμανίδα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι δεν είχε λάβει απάντηση από την Κομισιόν σε επανειλημμένες αναφορές της για τις συμβάσεις προμήθειας και διάθεσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που έχει συνάψει με τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Υπογράμμιζε δε ότι παραμένει άγνωστο ακόμη το πόσες από τις 4,6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής, μέχρι πότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν δεν χρησιμοποιηθούν πλήρως.

Ακολουθεί ολόκληρη η -καθόλου διαφωτιστική- απάντηση της επιτρόπου (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση από την κα Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (22.8.2022)

Η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ακριβή ανάγκη όσον αφορά τον παγκόσμιο εμβολιασμό:

Αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας, μεταξύ άλλων σε εθνικό επίπεδο σε διάφορες χώρες και στο πλαίσιο αντίστοιχων εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «η εξασφάλιση πρόσβασης σε 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων» δεν σημαίνει ότι έχουν παραδοθεί τόσο πολλές δόσεις, αλλά ότι είναι πιθανό, εάν το κάνουν τα κράτη-μέλη επιθυμούν και χρειάζονται, θα μπορούσαν να αγοράσουν έως και 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων Vaccine Tracker, περισσότερο από 886 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στην ΕΕ και κοντά σε 475 εκατομμύρια δόσεις έχουν δωρηθεί ή εκχωρηθεί για παράδοση σε τρίτες χώρες.

Η Επιτροπή δεν μπορεί να δώσει ακριβή ένδειξη σχετικά με το πότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι δόσεις: εξαρτάται από τη διάρκεια ζωής κάθε παρτίδας και από τις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού των κρατών-μελών. Εάν οι παραδοθείσες δόσεις δεν χρησιμοποιηθούν εγκαίρως (δηλαδή πριν από τη λήξη), αυτές θα πρέπει να απορριφθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης