«Καμία πρόθεση για ιερό πόλεμο με τη Συρία»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 14:42
«Καμία πρόθεση για ιερό πόλεμο με τη Συρία»
Η Αίγυπτος δεν έχει καμία πρόθεση να αρχίσει ιερό πόλεμο εναντίον της Συρίας, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει την ελπίδα του συριακού λαού για ελευθερία, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Φάχμι.

Το κίνημα Μουσουλμανική Αδελφότητα του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι συντάχθηκε τον περασμένο μήνα με μια έκκληση σουνιτών κληρικών για τζιχάντ εναντίον της συριακής κυβέρνησης και των σιιτών συμμάχων της.

Στέλνοντας το μήνυμα μιας διαφορετικής προσέγγισης, ο νεοδιορισθείς Φάχμι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν υπάρχει πρόθεση για τζιχάντ στη Συρία».

Κατέστησε ωστόσο σαφές πως η Αίγυπτος εξακολουθεί να υποστηρίζει την αλλαγή στη Συρία, όπου αντάρτες μάχονται για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 90.000 ανθρώπους.

«Υποστηρίζουμε τον συριακό λαό και τους πόθους του για ελευθερία» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Φάχμι, πρώην πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον.

Ο Μόρσι, που ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου και κρατείται από τον στρατό, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως διέκοψε όλες τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό και πως υποστήριξε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, τοποθετώντας την Αίγυπτο περισσότερο σταθερά στην πλευρά εκείνων των αραβικών κρατών που αντιτίθενται στον Άσαντ.

Ο Φάχμι είπε πως δεν υπάρχει αλλαγή στην απόφαση αυτή, ωστόσο βρίσκεται υπό αναθεώρηση.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 16:25