Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Ρωσία για έναν νόμο του 2013 που τιμωρεί επιβάλλοντας πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για κάθε ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» μπροστά σε ανήλικους.

Ο νόμος επιπλήττει «την προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων στους ανήλικους» και «ενίσχυσε τον στιγματισμό» των ομοφυλοφίλων, ενώ «ενθάρρυνε την ομοφοβία, που είναι ασύμβατη με τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει τρεις Ρώσοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε πρόστιμα βάσει του νόμου αυτού, κυρίως γιατί ξεδίπλωσαν μπροστά σε ένα λύκειο ένα πανό που έγραφε ότι η ομοφυλοφιλία είναι «κανονική» και «όχι μια διαστροφή».

Οι ενάγοντες είχαν χάσει και τις τρεις προσφυγές τους στη Ρωσία κατά της καταδίκης τους, ακόμη και στο ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε πως η απαγόρευση δικαιολογείται από τον κίνδυνο «να δημιουργηθεί μια διαστρεβλωμένη εντύπωση κοινωνικής αντιστοιχίας ανάμεσα στις παραδοσιακές και τις μη παραδοσιακές συζυγικές σχέσεις» και να προσανατολιστούν τα παιδιά στον δρόμο των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων.

Το ΕΔΑΔ, αντίθετα, τους δικαίωσε: έκρινε ότι ήταν θύματα μιας παραβίασης του δικαιώματός τους στην έκφραση, καθώς και μεροληψίας και διέταξε τις ρωσικές αρχές να τους καταβάλουν συνολικά 43.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική κυβέρνηση «δεν κατέδειξε πώς η ελευθερία της έκφρασης στα θέματα ΛΟΑΤ έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν οι υπάρχουσες ‘παραδοσιακές οικογένειες’, τους προκαλεί βλάβη με άλλον τρόπο ή αμφισβητεί το μέλλον τους», εκτίμησαν οι Ευρωπαίοι δικαστές.

Το ΕΔΑΔ «εξακολουθεί να αρνείται να εγκρίνει πολιτικές και αποφάσεις που μεταφέρουν τις προκαταλήψεις από μια ετεροφυλόφιλη πλειονότητα σε μια ομοφυλόφιλη μειονότητα», εξήγησε.

Ασκεί έφεση η Μόσχα

H Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του ΕΔΑΔ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκφράζει τη διαφωνία του με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, όπου προστίθεται πως θα κατατεθεί έφεση εντός τριών μηνών.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε πει πως η απόφαση του ΕΔΑΔ θα μελετηθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης