Η πρόωρη χαλάρωση των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού επικρίνεται από όλο και περισσότερους λοιμωξιολόγους, διότι φοβούνται ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα μπορούσε να πλήξει τη χώρα χειρότερα από το πρώτο.

Πέρασε μόλις μια εβδομάδα αφότου η καγκελάριος διασκέφτηκε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την περαιτέρω αντιμετώπιση της κρίσης κορωνοϊού. Η μάσκα συστήνεται απλώς «ανεπιφύλακτα». Εν τω μεταξύ, η σύσταση έχει γίνει καθήκον σε εθνικό επίπεδο. Σε αντιστάθμισμα, όλα τα κρατίδια χαλάρωσαν τους περιορισμούς. Μερικά περισσότερο, άλλα λιγότερο. Τα νεώτερα στοιχεία για την εξέλιξη του κορωνοϊού από τη Γερμανία είναι ελπιδοφόρα, αλλά τα φαινόμενα απατούν, λένε οι ειδικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή της στο «Spiegel Online», η λοιμωξιολόγος Μέλανι Μπρίνκμαν, του ερευνητικού κέντρου υγείας Χέλμχολτς του Μονάχου, επέκρινε την ομοσπονδιακή και τις τοπικές κυβερνήσεις διότι «με τις αποφάσεις τους για την χαλάρωση των μέτρων έστειλαν ένα λάθος μήνυμα. Είναι ψευδαίσθηση το να μιλάμε για βελτίωση. Εξακολουθούμε να είμαστε ακόμα  στην αρχή της πανδημίας, αλλά φοβάμαι ότι πολλοί δεν παίρνουν πλέον τόσο σοβαρά τον ιό και ότι έρχονται ξανά σε επαφή με πολλούς», τόνισε.

Η Μπρίνκμαν συμφωνεί με την “προφητεία” του κορυφαίου λοιμωξιολόγου του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος, δεδομένης της χαλάρωσης των περιορισμών, φοβάται επίσης ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού που θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το πρώτο: «Εάν το πάρουμε ελαφρά, θα συμβεί ακριβώς αυτό το σενάριο: ναι, θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, το οποίο θα είναι ακόμη πιο σοβαρό από το προηγούμενο, γιατί θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα και θα είναι λιγότερο τοπικά περιορισμένο, όπως συνέβη με το πρώτο κύμα. Ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης, το ποσοστό μόλυνσης πιθανότατα θα αυξηθεί πάνω από το ένα  και τότε θα έχουμε εκθετική ανάπτυξη που θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί», προειδοποίησε και η Μέλανι Μπρίνκμαν, η ειδικός του κέντρου Χέλμχολτς του Μονάχου.

Πηγή: Spiegel-online, Deutschlandfunk, NDR, ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης