«Καμπανάκι» Oxfam για τους πληθυσμούς σε κεντρική και δυτική Αφρική

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012, 03:20
«Καμπανάκι» Oxfam για τους πληθυσμούς σε κεντρική και δυτική Αφρική
Περίπου 13 εκατ. άνθρωποι απειλούνται άμεσα από λιμό σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, επισημαίνεται σε χθεσινή έκθεση της Oxfam. Η διεθνής οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως τα προβλήματα είναι τεράστια στην περιοχή Σάχελ, η οποία και «απειλείται από ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης κλίμακας».

«Εάν δεν αναληφθεί αμέσως δράση, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κρίση τροφίμων η οποία απειλή να εξελιχτεί σε ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Σάχελ, στην Δυτική και Κεντρική Αφρική», ανέφερε το περιφερειακό γραφείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης, το οποίο εδρεύει στο Ντακάρ, σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι χώρες και οι περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο είναι το Τσαντ, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας και το βόρειο τμήμα της Σενεγάλης, όπου ήδη καταγράφονται μεγάλα ποσοστά υποσιτισμού, «από 10 ως 15%», ενώ σε ορισμένες περιοχές τους το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το «όριο συναγερμού» και «πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό» .

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η σημερινή κρίση «προκαλείται από ένα συνδυασμό πολυάριθμων παραγόντων περιλαμβανομένης της ξηρασίας, των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών των τροφίμων, της ενδημικής κρίσης και των περιφερειακών συρράξεων», περιλαμβανομένων των συγκρούσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τα μέσα Ιανουαρίου στο βόρειο Μάλι ανάμεσα στο στρατό και σε αντάρτες της μειονότητας των Τουαρέγκ.

«Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ξηρασία θα εξελιχτεί σε καταστροφή εάν δεν γίνει τίποτε. Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει άπραγος. Απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποτραπεί ο θάνατος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για την οποία θα ευθύνεται η διεθνής κοινότητα, εάν δεν κινητοποιηθεί», προστίθεται.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012, 04:09