Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε την Τρίτη πως η απόφαση της Βρετανίας να ξεκινήσει τις συνομιλίες για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου αποτελεί μια ένδειξη ότι προετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις, ριψοκινδυνεύοντας ένα «σκληρό Brexit» -κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της.

Την Κυριακή η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του… διαζυγίου με την E.E. πριν από το τέλος του Μαρτίου 2017, γεγονός που ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «μακρινό στόχο» και το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- αποτελεί σημάδι ότι «η Μέι δεν προετοιμάζεται για εύκολες συνομιλίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«(Η Βρετανία) έχει δώσει στον εαυτό της χρόνο για να προετοιμαστεί για μια μάχη, αλλά θα είναι καλύτερο να μη θεωρήσει τις διαπραγματεύσεις ως μια μάχη» εξήγησε σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Μια τέτοια μάχη δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας» τόνισε ο Γάλλος πολιτικός, επισημαίνοντας ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφέροντα τα οποία και θα υπερασπιστούν.

Το Παρίσι έχει ταχτεί από την πρώτη στιγμή υπέρ ενός γρήγορου «διαζυγίου», έτσι ώστε να μην υπάρξουν κραδασμοί στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που το Λονδίνο θέσει περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων (μέσω της επιβολής ελέγχων στη μετανάστευση), τότε δεν μπορεί να αναμένει διατήρηση της προνομιακής της πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης