«Καμπανάκι» Σουλτς για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Απριλίου 2016, 10:20
«Καμπανάκι» Σουλτς για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη σε κατηφορικό δρόμο. Η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στους θεσμούς συνολικά, είτε πρόκειται για εθνικούς είτε για ευρωπαϊκούς, έχει χαθεί» δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο ίδιος βλέπει κίνδυνο «κατάρρευσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού «εάν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την Ε.Ε., θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση».

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν αποκλείει την άνοδο στην εξουσία και σε άλλες χώρες-μέλη δεξιών ή αριστερών λαϊκιστών. «Βέβαια, οι ευρωφοβικοί είναι ακόμα μειοψηφία και η σιωπηρή πλειοψηφία βασίζεται στην πλάνη ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά».

Το αποτέλεσμα όμως του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία αποδεικνύει ότι δεν μπορεί κάποιος να βασίζεται σε μια τέτοια πλάνη.

Ο Σουλτς καθιστά στη συνέντευξή του τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. συνυπεύθυνους για την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν. «Κανένας αρχηγός κράτους δεν αγωνίζεται πραγματικά για να κατακτήσει την καρδιά των πολιτών» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως στις απλουστευτικές απαντήσεις τις οποίες δίνουν οι εχθροί της Ευρώπης θα έπρεπε οι κυβερνώντες να απαντήσουν με μια καθαρή ομολογία πίστης προς την Ε.Ε.

«Σε εποχές πόλωσης πρέπει να έχει κάποιος το θάρρος να αποστασιοποιείται με σαφήνεια. Χρειαζόμαστε καθαρά μηνύματα, δεν επιτρέπεται να χανόμαστε σε λεπτομέρειες» δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ζητεί μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε να καταστήσουν την Ε.Ε. πιο λειτουργική. «Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε ως εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων, αλλά πολλοί έχουν την εντύπωση ότι είναι μάλλον μέρος του προβλήματος» επισημαίνει.

Τέλος, ασκεί κριτική στους αρχηγούς των κρατών-μελών ότι μεταθέτουν σοβαρά θέματα σε διακυβερνητικό επίπεδο όπου υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας, αλλά συχνά οι αρχηγοί δεν συμφωνούν. Γι’ αυτό και εγκλωβίζεται κάποιος από σύνοδο κορυφής σε σύνοδο κορυφής.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Απριλίου 2016, 10:54