Ποινή φυλάκισης έξι ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας επέβαλε δικαστήριο της Καμπότζης τον αυστραλιανό κινηματογραφιστή Τζέιμς Ρίκτσον, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.
Ο 69χρονος Ρίκτσον συνελήφθη στις 3 Ιουνίου του 2017 στην Πνομ Πενχ ενώ τραβούσε εικόνες με παράνομο drone από τη συγκέντρωση του κόμματος της αντιπολίτευσης, Εθνικό Κόμμα Διάσωσης της Καμπότζης (CNRP) που δεν εκπροσωπείται στη βουλή. Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι συγκέντρωνε πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Καμπότζης με πρόθεση να τις παραδώσει σε ξένους φορείς.
Στη διάρκεια της επταήμερης ακροαματικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, ο εισαγγελέας του Δημοτικού Δικαστηρίου της Πνομ Πενχ παρουσίασε ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Ρίκτσον, όπως ηλεκτρονικά μηνύματα προς τον πρώην ηγέτη του CNRP Σαμ Ρέινσι στα οποία ανέλυε μία αντικυβερνητική στρατηγική και την επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό της Αυστραλίας Mάλκολμ Τέρνμπουλ, στην οποία τον προέτρεπε να ακυρώσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Σεν στην Αυστραλία, καθώς και φωτογραφίες των ενόπλων δυνάμεων της Καμπότζης που είχε τραβήξει.
Ο εισαγγελέας υποστήριξε επίσης ότι το ανθρωπιστικό έργο του Ρίκτσον για τα φτωχά παιδιά στην Καμπότζη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια ήταν μόνο ένα προκάλυμμα για να συγκαλύπτει την συλλογή πληροφοριών με αντικείμενο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, ο καταδικασθείς θα έχει ένα μήνα προθεσμία να ασκήσει έφεση. Ο Ρίκτσον βγήκε από τη φυλακή για να ακούσει την ετυμηγορία του. Μιλώντας από την αίθουσα του δικαστηρίου είπε: «αναρωτιέμαι γιατί με κατηγορούν για κατασκοπεία, είμαι αθώος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης