Καμπότζη: Στους 28 οι νεκροί από την κατάρρευση κτηρίου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019, 22:28
Καμπότζη: Στους 28 οι νεκροί από την κατάρρευση κτηρίου

Δύο άνθρωποι βρέθηκαν ως εκ θαύματος ζωντανοί στα συντρίμμια ενός υπό κατασκευή επταώροφου κτηρίου που κατέρρευσε το Σάββατο στη Σιχανούκβιλ της Καμπότζης, την ώρα που οι διασώστες είχαν χάσει κάθε ελπίδα να βρουν επιζώντες.

Οι νεκροί από το δυστύχημα αυτό ανέρχονται στους 28, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Άλλοι 24 εργάτες τραυματίστηκαν ενώ δέκα αγνοούνται.

Από το Σάββατο τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν μόνο νεκρούς από τα συντρίμμια. Αναπάντεχα, σήμερα, βρήκαν ζωντανούς δύο άνδρες, εγκλωβισμένους ανάμεσα σε πλάκες μπετόν και σίδερα.

«Άκουγα τον θόρυβο που έκαναν οι διασώστες, φώναζα βοήθεια αλλά εκείνοι δεν με άκουγαν» είπε ο ένας από τους δύο, ο 41χρονος Ρος Σίτα. «Δίπλα μου υπήρχε ένα πτώμα. Δεν είχα τίποτα να πιω», συνέχισε, δηλώνοντας «πολύ τυχερός που επέζησε».

Η σύζυγός του, λίγο νωρίτερα, δήλωνε ότι δεν είχε πλέον καμία ελπίδα ότι ο Ρος και ο ανιψιός του θα βρίσκονταν ζωντανοί. Οι δύο άνδρες ήταν εξαντλημένοι και καλυμμένοι από χώματα, όμως δεν έφεραν σοβαρά τραύματα.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, που είχε επισκεφθεί το σημείο της τραγωδίας τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα, είχε μόλις επιστρέψει στον χώρο τη στιγμή που οι διασώστες άκουσαν επιτέλους τις φωνές των δύο ανδρών και είδε να τους ανασύρουν, να τους οδηγούν σε ασθενοφόρο και να τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο.

Στην Καμπότζη, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, τα δυστυχήματα σε εργοτάξια οικοδομών είναι συχνό φαινόμενο. Όμως μετά την τραγωδία αυτή ο κυβερνήτης της επαρχίας Γιουν Μιν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

Το κτήριο ανήκε σε μια κινεζική εταιρεία. Οι κινεζικές επενδύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και δεκάδες καζίνο και συγκροτήματα διαμερισμάτων έχουν ανεγερθεί στη Σιχανούκβιλ χάρη σ' αυτήν την εισροή κεφαλαίων. Το ένα τρίτο των 100.000 κατοίκων της πόλης είναι Κινέζοι.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Κινέζος ιδιοκτήτης της εταιρείας και ο υπεύθυνος του εργοταξίου, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019, 22:33