Καναδάς: Ένοχος ο πορνοστάρ που σκότωσε και τεμάχισε τον εραστή του

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014, 21:39
Καναδάς: Ένοχος ο πορνοστάρ που σκότωσε και τεμάχισε τον εραστή του
Ο Καναδός πρώην πορνοστάρ Λούκα Μανιότα, ο οποίος σκότωσε και διαμέλισε έναν Κινέζο φοιτητή στο Μόντρεαλ το 2012 κρίθηκε ένοχος για φόνο εκ προμελέτης κάτω από ιδιαίτερα φρικιαστικές συνθήκες.

Ο 32χρονος Μανιότα είχε ομολογήσει ότι σκότωσε και διαμέλισε τον φοιτητή Τζουν Λιν, 33 ετών, ο οποίος ήταν σύντροφός του. Όμως στο δικαστήριο δήλωσε αθώος λόγω ψυχικής ασθένειας.

Οι ένορκοι, τέσσερις άνδρες και οκτώ γυναίκες, που συνεδρίαζαν επί οκτώ ημέρες, δεν πείστηκαν από τον ισχυρισμό του ότι πάσχει από ψυχική νόσο και ο Μανιότα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Παράλληλα, τον έκριναν ένοχο για προσβολή σώματος νεκρού, δημοσιοποίηση και αποστολή άσεμνου υλικού και παρενόχληση του πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και άλλων μελών του κοινοβουλίου.

Η εισαγγελία υποστήριζε ότι ο Μανιότα είχε σχεδιάσει προσεκτικά τις ενέργειές του όταν αποφάσισε να σκοτώσει τον Λιν.

Ο εισαγγελέας Λουί Μπουτιγιέ είπε, μάλιστα, στο δικαστήριο ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο 32χρονος δεν τον εμπόδιζαν να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος όταν σκότωσε τον σύντροφό του και παρουσίασε αποδείξεις ότι «σχεδίαζε τον φόνο τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα και έδρασε εκ προμελέτης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το έγκλημα».

Ο Μανιότα άκουσε ανέκφραστος την απόφαση των ενόρκων και περιορίστηκε μόνο να χαμηλώσει το βλέμμα.

Ο δικαστής Γκι Κουρνουαγιέ τόνισε ότι η υπόθεση αυτή είναι μοναδική στα δικαστικά χρονικά του Καναδά και επαίνεσε τους ενόρκους για την αφοσίωση και την υπομονή τους. Οι ένορκοι παρακολούθησαν ένα βίντεο με τις πράξεις του Μανιότα που είχε αναρτήσει ο ίδιος στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, έξι μήνες πριν από τον φόνο ο Μανιότα είχε ενημερώσει έναν Βρετανό δημοσιογράφο ότι σκόπευε να σκοτώσει έναν άνθρωπο και να κάνει ταινία τον φόνο. «Δεν είχα ποτέ καμία αμφιβολία ότι οι ένορκοι θα τον έκριναν ένοχο για φόνο εκ προμελέτης», είπε ο Μπουτιγιέ.

Στο δικαστήριο οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Μανιότα είχε ζητήσει ψυχιατρική βοήθεια περίπου έναν μήνα πριν σκοτώσει τον Λιν. Ο πατέρας του, που κατέθεσε στη δίκη, έχει ιστορικό σχιζοφρένειας.

Η υπόθεση συγκλόνισε τον Καναδά την άνοιξη του 2012, όταν το τεμαχισμένο πτώμα του Λιν βρέθηκε στα σκουπίδια πίσω από μια πολυκατοικία του Μόντρεαλ. Μέλη του 33χρονου φοιτητή είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο σε γραφεία πολιτικών κομμάτων στην Οτάβα και σε σχολεία του Βανκούβερ. Στα δέματα αυτά, εκτός από τα χέρια και τα πόδια του Λιν, τυλιγμένα σε ροζ χαρτί, υπήρχαν και διάφορα σημειώματα και ποιήματα.

Μετά τον φόνο ο Μανιότα έφυγε στην Ευρώπη και συνελήφθη τελικά σε ένα Ίντερνετ Καφέ του Βερολίνου την ώρα που διάβαζε στο διαδίκτυο για τον εαυτό του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014, 21:41