Καναδάς: Εντοπίστηκε το βραζιλιανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του Covid-19

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, 05:26
Καναδάς: Εντοπίστηκε το βραζιλιανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του Covid-19

Ένα πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βραζιλία εντοπίστηκε στο Τορόντο, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι υγειονομικές αρχές της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά.

Η «παραλλαγή P.1» εντοπίστηκε σε κάτοικο του Τορόντο ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βραζιλία και έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, διευκρίνισε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της μητρόπολης του Οντάριο σε ανακοίνωσή της.

Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος έχει ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία), στην Κολομβία και στις ΗΠΑ, πέραν της ίδιας της Βραζιλίας.

Επιπλέον, η υπηρεσία δημόσιας υγείας του Τορόντο ανακοίνωσε τον εντοπισμό μιας πρώτης μόλυνσης από το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, κάτι που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη «ανησυχία», καθώς το πρόσωπο που προσβλήθηκε δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε είχε γνωστή επαφή με κάποιον άνθρωπο που να είχε ταξιδέψει.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 που ταυτοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία προκαλούν ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες στη διεθνή κοινότητα, που αναρωτιέται πρωτίστως πόσο μολυσματικά είναι και ποια είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί εναντίον τους.

Η ανησυχία είναι εντονότερη για το στέλεχος που αποκαλείται E484K, κοινό στη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιανική παραλλαγή.

Η πόλη του Τορόντο έχει καταγράψει 27 «ανησυχητικές» περιπτώσεις μόλυνσης από τα μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Τα πρώτα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν στον Καναδά στα τέλη του Δεκεμβρίου - και σε αυτή την περίπτωση στην περιοχή του Τορόντο. Η ανακάλυψη αυτή είχε εξωθήσει τις αρχές να αναστείλουν όλες τις πτήσεις από το ΗΒ για πάνω από δύο εβδομάδες.

Ο Καναδάς, χώρα 38 εκατ. κατοίκων, είχε καταγράψει ως χθες Κυριακή πάνω από 20.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 800.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, 05:26