Τέλος δεν έχουν οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στο Μόντρεαλ του Καναδά για την πρόθεση των τοπικών Αρχών να προχωρήσουν σε αύξηση των διδάκτρων.

Σε μια ακόμη συγκέντρωση, φοιτητές εμφανίστηκαν γυμνοί, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στη σταδιακή αύξηση των διδάκτρων μέσα σε πέντε χρόνια από 2.200 στα 3.800 δολάρια. Γυναίκες είχαν το πάνω μέρος του σώματος τους γυμνό, με το στήθος να καλύπτεται από κόκκινη κορδέλα, την ίδια στιγμή που οι άνδρες φορούσαν μόνο το εσώρουχό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σώμα των φοιτητών κατά της αύξησης», «Σαρέστ θέλεις το τομάρι μας» και «Παγώνουμε για το πάγωμα των διδάκτρων» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα σε πανό ή πάνω στο δέρμα των διαδηλωτών.

Περισσότεροι από 170.000 φοιτητές της γαλλόφωνης αυτής επαρχίας των 8 εκατ. κατοίκων αντιτίθενται στην αύξηση 1.625 δολαρίων σε πέντε χρόνια (325 δολάρια το χρόνο) των διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο. Όπως υποστηρίζουν η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγήσει στον αποκλεισμό αρκετών ανθρώπων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επιχειρώντας να άρει το αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Ζαν Σαρέστ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μια αύξηση κατά 1.785 δολάρια σε επτά χρόνια (255 δολάρια το χρόνο) και αύξηση των φοιτητικών υποτροφιών, πρόταση όμως που απορρίφθηκε από τις φοιτητικές ενώσεις, οι οποίες απαιτούν είτε το «πάγωμα» των διδάκτρων ή τη δωρεάν φοίτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης