Μια γυναίκα, η οποία έλαβε άσυλο στον Καναδά αφού είχε βοηθήσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν την εποχή που κρυβόταν στο Χονγκ Κονγκ, ζήτησε την Τρίτη από την καναδική κυβέρνηση να δεχτεί άλλους πέντε ανθρώπους που έκρυψαν τον πρώην συνεργάτη της NSA. Μεταξύ αυτών είναι και ο πατέρας της 7χρονης κόρης της.

Την επομένη της άφιξής της στο Καναδά, η Βανέσα Μέι Ροντέλ, 42 ετών, εξήγησε ότι οι πέντε αυτοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο πατέρας της κόρης της και τα δύο ετεροθαλή αδέλφια της, ζουν σε «δύσκολες» συνθήκες στο Χονγκ Κονγκ και κινδυνεύουν να απελαθούν στη Σρι Λάνκα, από την οποία κατάγονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζω ότι (τα παιδιά) θα μπορέσουν να μεγαλώσουν μαζί εδώ, στον Καναδά», είπε η Ροντέλ, η οποία κατάγεται από τις Φιλιππίνες.

«Δύο άνθρωποι (σ.σ. η Ροντέλ και η κόρη της) είναι ασφαλείς στον Καναδά, άλλοι πέντε δεν είναι», υπογράμμισε εξάλλου ο Μαρκ-Εντρέ Σεγκέν, ο δικηγόρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Για τους πρόσφυγες». Η οργάνωση αυτή βοηθά φτωχούς μετανάστες στο Χονγκ Κονγκ που έκρυψαν στα μικρά σπίτια τους τον Σνόουντεν, το 2013.

«Χαιρόμαστε προφανώς που ο Καναδάς δέχτηκε να παράσχει προστασία στη Βανέσα και την Κιάνα, όμως ανησυχούμε για την τύχη όσων έμειναν πίσω», πρόσθεσε ο Σεγκέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό επανέλαβε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα λαμβάνονται «κατά περίπτωση».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης