Οι περίπου είκοσι γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών που συναντήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μόντρεαλ σε μια πρώτη «ιστορική» σύνοδο δεσμεύθηκαν να βρίσκονται τακτικά ώστε να συνδράμουν στην επικράτηση «μιας γυναικείας προοπτικής» στη διεθνή πολιτική.

«Η σύνοδος αυτή αποτελεί για τις γυναίκες υπουργούς Εξωτερικών μια ιστορική ευκαιρία να εφαρμόσουν τη γυναικεία προοπτική σε θέματα της διεθνούς τάξης», εξήγησε χθες Σάββατο η συμπρόεδρος της συνόδου, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις γυναίκες (…), όμως συζητήσαμε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, από τη Συρία ως την Ουκρανία, τη Νικαράγουα, την πρόληψη των συγκρούσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι που εμπνεύστηκε αυτή τη σύνοδο και ήταν συμπρόεδρός της.

Οι υπουργοί θα μοιραστούν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους στη διάρκεια των υπουργικών συνόδων στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Οι γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικά άτυπες συνόδους, το αργότερο μία φορά τον χρόνο, εξήγησε η ίδια. «Φυτέψαμε τον σπόρο, ο οποίος πιστεύω ότι θα γίνει ένα φυτό που θα δημιουργήσει όμορφα άνθη», προέβλεψε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ευκαιρία η Φρίλαντ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Καναδά σκοπεύει σύντομα να δημιουργήσει την πρώτη θέση πρεσβευτή για το πρόγραμμα που θα αφορά τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια. Αυτό το πρόγραμμα, που βασίζεται στην απόφαση 1325 του ΟΗΕ, έχει στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο και να καταπολεμήσει τη σεξουαλική βία στις συγκρούσεις.

Μετά το πέρας της συνόδου το Σάββατο το απόγευμα οι γυναίκες υπουργοί κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο που έχει ανεγερθεί σε πάρκο του Μόντρεαλ προς τιμή των 14 γυναικών που σκοτώθηκαν το 1989 σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στο Πολυτεχνείο της πόλης. Ο δολοφόνος, που είχε βάλει στο στόχαστρό του αποκλειστικά γυναίκες, είχε τραυματίσει ακόμη 14 ανθρώπους.

Εκτός από τη Φρίλαντ και τη Μογκερίνι στη σύνοδο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, της Ανδόρας, της Βουλγαρίας, της Κόστα Ρίκα, της Κροατίας, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Γκάνας, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Ινδονησίας, της Κένυας, της Ναμίμπιας, της Νορβηγίας, του Παναμά, της Ρουάντας, της Σουηδίας και της Σάντα Λουτσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης