Καναδάς: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προκαλεί τον Τριντό να του κάνει μήνυση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 09:46
Καναδάς: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προκαλεί τον Τριντό να του κάνει μήνυση

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά Άντριου Σιρ αποκάλυψε την Κυριακή ότι ο Τζάστιν Τριντό έχει απειλήσει να τον μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση εξαιτίας τοποθετήσεών του σχετικά με τις κατηγορίες περί πολιτικής ανάμειξης σε μια δικαστική διαδικασία και προκάλεσε τον πρωθυπουργό να αναμετρηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο Σιρ εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ότι έλαβε επιστολή δικηγόρου του Τριντό, στην οποία χαρακτηρίζεται «ψευδής» και «δυσφημιστική» ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο αρχηγός των Συντηρητικών στα τέλη του Μαρτίου, όταν δημοσιοποιήθηκαν νέα ντοκουμέντα από την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ πυροδότησε τη χειρότερη πολιτική κρίση της θητείας του Τριντό, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του ότι της άσκησαν «ανάρμοστες πιέσεις» και της απηύθυναν «συγκεκαλυμμένες απειλές» προκειμένου να παρέμβει και να εμποδίσει έρευνα σε βάρος του κατασκευαστικού ομίλου SNC-Lavalin, που κατηγορείται για διαφθορά στη Λιβύη, να καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες.

Ο Σιρ κατήγγειλε την «τακτική εκφοβισμού» από μέρους του Καναδού πρωθυπουργού. «Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια για να φιμωθούν όσοι του εναντιώνονται και απαιτούν να μάθουν την αλήθεια» υποστήριξε και προκάλεσε τον πρωθυπουργό να του κάνει μήνυση.

Στην προσπάθειά του να τερματίσει την πολιτική κρίση εξαιτίας της υπόθεσης, που καταφέρνει βαρύ πλήγμα στις πιθανότητες που έχει ο ηγέτης των Φιλελευθέρων να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία τον Οκτώβριο, ο Τριντό απέπεμψε την περασμένη εβδομάδα από την κοινοβουλευτική του ομάδα τόσο την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ όσο και την πρώην υπουργό Προϋπολογισμού Τζέιν Φίλποτ, η οποία επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση SNC-Lavalin.

Η επιστολή που έλαβε ο Σιρ ξεκαθαρίζει πως αποτελεί «προειδοποίηση» και ότι θα υπάρξει συνέχεια, εάν επανέλθει στις «ψευδείς και δυσφημιστικές» δηλώσεις του.

«Αν ο κύριος Τριντό πιστεύει πως έχει λόγους να με εναγάγει, τον καλώ να δώσει συνέχεια σε αυτές τις απειλές αμέσως» αντέταξε ο Σιρ χθες. Η υπόθεση «αξίζει να ακουστεί σε ένα δικαστικό πλαίσιο τις διαδικασίες του οποίου δεν ελέγχουν οι Φιλελεύθεροι (...). Ανυπομονώ να ακούσω τον κ. Τριντό να παρουσιάζει τις αποδείξεις που διαθέτει στους Καναδούς, έχοντας ορκιστεί», πρόσθεσε.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αντέδρασε τονίζοντας ότι η επιστολή την οποία απηύθυνε ο δικηγόρος του Τριντό είχε στόχο να εμποδίσει τους Συντηρητικούς από το να κάνουν «δηλώσεις εντελώς ψευδείς και δυσφημιστικές» που θα έχουν «συνέπειες».

«Στη σημερινή [σ.σ.: χθεσινή] συνέντευξη Τύπου, ο Άντριου Σιρ αποπειράθηκε να μιλήσει για τα πάντα εκτός από τα καταστροφικά σχέδιά του για την οικονομία», ανέφερε εκπρόσωπος του Τριντό σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η συντηρητική αντιπολίτευση, που προηγείται πλέον στην πρόθεση ψήφου με βάση τις δημοσκοπήσεις, έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει όσο περισσότερο γίνεται πολιτικά την υπόθεση της SNC-Lavalin, που κλόνισε την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε. Ο Σιρ έχει απαιτήσει επανειλημμένα ο Τριντό να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πλέον το απαιτούμενο ηθικό κύρος για να κυβερνά, ενώ αξιώνει να διενεργηθεί έρευνα για τις καταγγελίες περί πολιτικής ανάμειξης στην υπόθεση του καναδικού ομίλου των κατασκευών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 09:49