Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό προέτρεψε σήμερα Παρασκευή το Ιράν να στείλει για ανάλυση στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά από το επιβατικό αεροσκάφος, που καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, συμπληρώνοντας πως οι σοροί των Καναδών θυμάτων θα επιστρέψουν σύντομα στη χώρα.

«Μόλις λίγες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, διαθέτουν εργαστήρια ικανά για να το κάνουν αυτό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα ο Τριντό. «Θα ήταν το σωστό μέρος να στείλουν τα μαύρα κουτιά και να λάβουμε γρήγορα τις σωστές πληροφορίες και γι αυτό ενθαρρύνουμε τις ιρανικές Αρχές να συμφωνήσουν να το πράξουν», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ουκρανικό Boeing 737 καταρρίφθηκε κατά λάθος, όπως παραδέχθηκε η Τεχεράνη, από ιρανικό πύραυλο κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα στις 8 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 57 Καναδούς. Επιπλέον, 29 ακόμη θύματα ήταν μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, αποκάλυψε ο Τριντό.

«Τα μαύρα κουτιά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι εξαιρετικά σημαντικό (…) να εξεταστούν το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το «Ιράν δεν διαθέτει το επίπεδο της τεχνικής εμπειρίας και κυρίως τον απαραίτητο εξοπλισμό να τα αναλύσει γρήγορα».

«Οι Γάλλοι βεβαίως προσφέρθηκαν να κάνουν την ανάλυση και η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων Καναδών εμπειρογνωμόνων, θα μπορούσε να είναι παρούσα σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να στείλει στο Κίεβο τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing. «Η κοινή ομάδα ερευνών αποτελούμενη από Ιρανούς, Καναδούς και εμάς, θα έχει πρόσβαση επιτόπου στα μαύρα κουτιά. Μετά από αυτό, η ιρανική πλευρά είναι έτοιμη να τα μεταφέρει ξεχωριστά στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε μια σπάνια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν σήμερα στο Μουσκάτ του Ομάν. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 2012.

Με μια ανακοίνωσή του το καναδικό ΥΠΕΞ τόνισε πως ο Ζαρίφ συμφώνησε στην ανάγκη για μια «διαφανή ανάλυση των δεδομένων του μαύρου κουτιού» και πως οι δύο υπουργοί «συζήτησαν το καθήκον που έχει το Ιράν προς τις οικογένειες των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής αποζημιώσεων».

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας με tweet του μετά τη συνάντηση τόνισε πως οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών θα συνεχίσουν να ανταλλάζουν πληροφορίες, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει να «πολιτικοποιείται» το τραγικό συμβάν και πως όλοι θα πρέπει να εστιάσουν στις οικογένειες των θυμάτων.

Από την Οτάβα, ο Τριντό ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα καταβάλει 25.000 καναδικά δολάρια (περίπου 17.000 ευρώ) σε άμεση βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας πως ο Καναδάς αναμένει από το Ιράν να προσφέρει αποζημιώσεις.

Πρόσθεσε πως περίπου 20 οικογένειες Καναδών θυμάτων έχουν ζητήσει την επιστροφή των σορών των αγαπημένων τους προσώπων και πως αναμένεται οι πρώτοι σοροί να φτάσουν στη χώρα τις επόμενες μέρες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης