Tην παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος υπέβαλε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, μετά την ήττα του και τη συντριπτική νίκη που κατήγαγαν οι φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Από την εκλογική του περιφέρεια το Κάλγκαρι, στον δυτικό Καναδά, ο Χάρπερ αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη τον Τριντό που οδήγησε τους φιλελεύθερους στη νίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μίλησα με τον κ. Τριντό και του εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου» είπε ο Χάρπερ, τονίζοντας παράλληλα ότι στη διάρκεια της θητείας του οικοδόμησε «έναν Καναδά πιο δυνατό από ποτέ».

Ο Χάρπερ δεν αναφέρθηκε στην προσωπική μελλοντική του πορεία. Έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία στην πρωθυπουργία, ο Χάρπερ θα διατηρήσει την έδρα του στο κοινοβούλιο ως απλός βουλευτής, εγκαταλείποντας τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του κόμματός του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά.

«Μίλησα με τον Στίβεν Χάρπερ και μου ζήτησε να απευθυνθώ στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα για να διορίσουμε έναν προσωρινό επικεφαλής και στη συνέχεια (…) να αρχίσουμε τη διαδικασία επιλογής ηγέτη» δήλωσε ο Τζον Ουόλς, αξιωματούχος του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Στίβεν Χάρπερ υπηρέτησε τη χώρα αυτή για μία δεκαετία και τον ευχαριστούμε» δήλωσε από τη μεριά του ο νικητής των εκλογών Τζάστιν Τριντό.

Με περίπου 100 βουλευτές, οι συντηρητικοί περνούν πλέον και επισήμως στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Καναδά.

Η τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά με επικεφαλής τον 43χρονο Τριντό συγκέντρωσε περισσότερες από 170 έδρες στις 338 της καναδικής κάτω βουλής, το οποίο του εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Καναδάς: Συντριπτική νίκη των Φιλελευθέρων, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015, 08:08

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης