Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι “ανοικτός” στο να επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών, κάτι που είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας.

“Εάν οι Αμερικανοί θέλουν να μιλήσουμε για τη ΒΑΣΕΣ ή οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία, (ο Καναδάς) είναι πάντα ανοικτός για να συζητήσει μαζί τους”, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της καναδικής πρωτεύουσας, θερμός υποστηρικτής του λεγόμενου ελεύθερου εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως ο Τραμπ είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι εάν κέρδιζε τις εκλογές, θα προωθούσε πολιτική προστατευτισμού στο πεδίο του εμπορίου κι εξήγγειλε επανειλημμένα ότι θα επαναδιαπραγματευτεί—ή ότι θα ανακαλέσει—τη ΒΑΣΕΣ, τη “χειρότερη συμφωνία που έχει υπογραφτεί ποτέ”, όπως διατείνεται. Τη Συμφωνία είχαν συνάψει η Ουάσινγκτον και η Οτάβα το 1989 και το Μεξικό προσχώρησε σε αυτή πέντε χρόνια αργότερα.

Για τον Τριντό πάντως, το ζητούμενο σε μια τέτοια διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι “να δούμε πώς οι εργαζόμενοι και οι πολίτες των δύο χωρών θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν περισσότερα οφέλη και πώς μπορεί να αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη”.

Ο Τριντό είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ χθες βράδυ. “Η συνδιάλεξη ήταν σύντομη, αλλά ήταν μια σθεναρή εκκίνηση μιας εποικοδομητικής σχέσης”, έκρινε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τριντό τόνισε στον επόμενο αμερικανό πρόεδρο—θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου—πόσο “σημαντική” θεωρεί τη διμερή σχέση, πόσο “ανυπόμονος” είναι να συνεχίσει να εργάζεται για την “προώθηση των καναδικών και κοινών συμφερόντων και των ευκαιριών για όλους”, και ότι οι δύο χώρες έχουν “πολλά να κάνουν μαζί”.

Ο Τριντό κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί το συντομότερο τον Καναδά, με τον Τραμπ να ανταποδίδει την πρόσκληση.

Οι δύο χώρες, προνομιακοί εταίροι στο πεδίο του εμπορίου, έχουν υψηλό βαθμό οικονομικής ολοκλήρωσης χάρη κυρίως στη ΒΑΣΕΣ. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ και του Καναδά ανήλθαν σε 670 δισεκατομμύρια δολάρια (550 δισεκ. ευρώ) το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης