Καναδοί εμπλέκονται στην αιχμαλωσία Αμερικανών δημοσιογράφων στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, 03:00
Καναδοί εμπλέκονται στην αιχμαλωσία Αμερικανών δημοσιογράφων στη Συρία
Στην αιχμαλωσία δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις Καναδοί πολίτες που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης «Μέτωπο αλ Νόσρα», του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το CBC μετέδωσε ότι οι Καναδοί, η ταυτότητα των οποίων δεν είναι γνωστή, ανάγκασαν τον Αμερικανό δημοσιογράφο Πίτερ Θίο Κέρτις και το φωτογράφο Ματ Σρίερ να τους αποκαλύψουν τα συνθηματικά των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών, ενώ στη συνέχεια άδειασαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές τους κάρτες.

Οι Καναδοί έγραψαν επίσης στις οικογένειες των δύο Αμερικανών αιχμαλώτων προσποιούμενοι ότι είναι εκείνοι, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Κέρτις και ο Σρίερ κρατήθηκαν μαζί στο Χαλέπι της Συρίας από το 2012 ως το 2013. Η απαγωγή του Κέρτις είχε κρατηθεί μυστική, ενώ ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από 22 μήνες αιχμαλωσίας. Ο Σρίερ κατάφερε να διαφύγει τον Ιούλιο του 2013, επτά μήνες αφού απήχθη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της καναδικής κυβέρνησης η οποία ερευνά την υπόθεση, έως και 130 Καναδοί μάχονται στο εξωτερικό στο πλευρό εξτρεμιστικών οργανώσεων, ωστόσο άλλες πηγές επισημαίνουν ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να είναι ακόμη και διπλάσιος.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, 03:00