Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Νωρίτερα φέτος, οι ειδικοί προσπάθησαν να μετριάσουν τον ενθουσιασμό που επικρατούσε για ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι ο ταχύτερος χρόνος ανάπτυξης για οποιοδήποτε προηγούμενο εμβόλιο ήταν τέσσερα χρόνια (για το εμβόλιο της παρωτίτιδας), στη δεκαετία του 1960. Τα περισσότερα εμβόλια χρειάζονται 10 έως 15 χρόνια έρευνας και δοκιμών μέχρι να κυκλοφορήσουν και για πολλές λοιμώδεις ασθένειες δεν υπάρχει εμβόλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επομένως, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι λιγότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν ήδη εγκριθεί δύο εμβόλια που είναι περίπου 95% αποτελεσματικά, με ακόμη περισσότερα σε εξέλιξη. Αυτή η ανακάλυψη, κατέστη δυνατή χάρη στη χρήση του messenger RNA για την πρόκληση ανοσοαπόκρισης, μια τεχνική που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ επιτυχώς στο παρελθόν, σε ένα εμβόλιο.

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να ανακοινώσει κανείς την έναρξη μιας νέας εποχής επιστημονικής προόδου, στην οποία η πρωτοποριακή τεχνολογία ανοίγει απεριόριστες δυνατότητες – συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης πολλών ασθενειών. Αλλά προτού να αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παράλληλα με τις σχεδόν θαυματουργές εξελίξεις στην επιστήμη, συμβαδίζουν σχεδόν απίστευτα παραδείγματα ανθρώπινου παραλογισμού.

Η Αμερική, που βοήθησε στην ανάπτυξη εμβολίων κορωνοϊού σε χρόνο ρεκόρ, είναι η ίδια χώρα όπου, σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 36% όλων των ψηφοφόρων (και το 77 % των ψηφοφόρων του Τραμπ) λένε ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 έχουν κλαπεί, παρόλο που δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τυχόν απάτη στην εκλογική διαδικασία. Μια τόσο διαδεδομένη τρέλα -που προωθεί ο ίδιος ο πρόεδρος- είναι επικίνδυνη. Στις 19 Οκτωβρίου, ένας πρώην αστυνομικός του Χιούστον που εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ σε μια ακροδεξιά οργάνωση, σταμάτησε ένα φορτηγό και έβαλε το όπλο του στο κεφάλι του οδηγού επειδή ήταν πεπεισμένος πως το φορτηγό μετέφερε παραποιημένες επιστολικές ψήφους. Στην πραγματικότητα, μετέφερε εξοπλισμό επισκευής κλιματιστικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύγχρονη Αμερική είναι τόσο εντυπωσιακά έξυπνη όσο και επικίνδυνα ηλίθια – μια «ιδιωτεία» δίπλα-δίπλα με μια «ιδιοφυΐα». Στο μυθιστόρημά του, «Sybil», που κυκλοφόρησε το 1845, ο μελλοντικός Βρετανός πρωθυπουργός Benjamin Disraeli, επινόησε τον όρο «δυο έθνη – μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει επαφή και δεν υπάρχει συμπάθεια, που αγνοούν τις συνήθειες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου, σαν να ήταν ένοικοι σε διαφορετικές ζώνες ή κάτοικοι διαφορετικών πλανητών». Ο Disraeli αναφερόταν, βεβαίως, στους «πλούσιους και φτωχούς». Το κατασκεύασμα «δύο έθνη» εφαρμόστηκε αργότερα σε φυλετικές -και πιο πρόσφατα σε πολιτικές- διαιρέσεις μεταξύ της κόκκινης και της μπλε Αμερικής, αλλά στα σίγουρα το μεγαλύτερο χάσμα στη σύγχρονη Αμερική είναι μεταξύ εκείνων που είναι λογικοί και εκείνων που δεν είναι.

Τα καλά νέα είναι ότι περίπου τα δύο τρίτα της χώρας κατοικούν στη γη των γεγονότων, όπου οι πληροφορίες προέρχονται από τα κύρια μέσα ενημέρωσης. Τα άσχημα νέα είναι ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο ζει σε μια la-la land με «εναλλακτικά γεγονότα» και «fake news», όπου οι πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης είναι το Fox News και το Facebook – ή ακόμη χειρότερα, τα Newsmax και το ΟΑΝ. Υπάρχει σίγουρα αρκετός παραλογισμός και στην αριστερά, αλλά τώρα φαίνεται πολύ πιο διαδεδομένος στην πολιτική δεξιά, όπου τόσοι πολλοί αρνούνται τόσο την κλιματική αλλαγή, όσο και την επερχόμενη προεδρική αλλαγή.

Υπάρχει ένα απέραντο, αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει τους λαμπρούς επιστήμονες που μας πρόσφεραν τα εμβόλια και τους αδαείς που πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε από τον Bill Gates για να επωφεληθεί από τους εμβολιασμούς ή ότι δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο από την Κίνα ή ότι εξαπλώνεται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G, ή ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ή ότι οι κίνδυνοι του έχουν τονιστεί υπερβολικά, ή ότι οι μάσκες είναι είτε άχρηστες, είτε και επιβλαβείς στον έλεγχο εξάπλωσής του ιού. Αυτή η πανδημία παραπληροφόρησης βοηθά στο να εξηγηθεί γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο, παρά το ότι διαθέτουν τον πιο εξελιγμένο ιατρικό τομέα.

Τώρα, αυτά τα δύο έθνη βρίσκονται σε μια νέα πορεία σύγκρουσης λόγω της αντίστασης στη λήψη του εμβολίου κορωνοϊού. Υπάρχει μια παγιωμένη κίνηση κατά των εμβολίων που ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια παιδικής ηλικίας, όπως το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς, προκαλούν αυτισμό. Οι υποστηρικτές της βρίσκονται κυρίως στα δεξιά, κάτω από το παραπλανητικό έμβλημα της «ελευθερίας στην υγεία», αλλά και μεταξύ των αριστερών (της granola) που πιστεύουν σε φυσικές θεραπείες και υποψιάζονται πάντα τη φαρμακοβιομηχανία. Σε αυτό το μείγμα μπορεί να προσθέσει κανείς όλους τους μύθους που συγχωνεύονται στο διαδίκτυο με μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας, όπως το QAnon.

Το Kaiser Family Foundation διαπίστωσε πρόσφατα ότι το 27% των ερωτηθέντων λένε ότι «πιθανότατα ή σίγουρα» δεν θα λάβουν το εμβόλιο κορωνοϊού, παρόλο που έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά επτά μονάδες από τον Σεπτέμβριο, αλλά παραμένει απογοητευτικά υψηλός. Ο Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, εκτιμά ότι το 75 -80% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να σταματήσει η μετάδοση της νόσου, να επιτευχθεί «ανοσία αγέλης» και να επιτρέψει την επανέναρξη της ζωής όπως την ξέραμε. Η μετάβαση θα είναι ένας δύσκολος αγώνας.

Αλλά ακόμη και αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί και πετάξουμε το κορωνοϊό στα αζήτητα της Ιστορίας, η αντίσταση στη λογική, του ενός τρίτου περίπου του πληθυσμού, θα συνεχίσει να αποτελεί μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Όπως είπε ο Dr. Sanjay Gupta στο CNN: «Το εμβόλιο μπορεί να μας σώσει από την ασθένεια, αλλά δεν μπορεί να μας σώσει από τον εαυτό μας. Αυτό πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας».

Πηγή: The Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης