Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία αλλά και η κλιμάκωση που ακολούθησε, ξάφνιασε πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και διπλωμάτες στην Ρωσία, οι οποίοι δεν την περίμεναν.

Ουδείς από εκείνους είχε προβλέψει πως η επανάσταση στο Κίεβο θα είχε αποτέλεσμα την προσάρτηση της Κριμαίας. Κι αυτό, επειδή τόσο οι πολιτικοί όσο και οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καταλάβει πως σκέφτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ΄όλο που τόσα έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί από τότε, ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να ξαφνιάζει τους τηλεθεατές και αναγνώστες των ειδήσεων παγκοσμίως.

Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει πως αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα την προσωπικότητα του Πούτιν:

1. Η μητέρα του Πούτιν Maria Ivanovna είχε κατορθώσει να επιζήσει της πολιορκίας του Λένινγκραντ. Σε ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ σε ρωσικό έδαφος, η σοβιετική μεγαλούπολη είχε γνωρίσει τον ασφυκτικό αποκλεισμό από Γερμανία και Φινλανδία (1941-1944). Αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοί της να λιμοκτονήσουν και ένα εκατομμύριο να πεθάνουν. Ανάμεσά τους και ένας αδελφός του αγέννητου ακόμη τότε Βλαντίμιρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Μεγάλωσε χωρίς περισσή συναισθηματική φροντίδα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του που προβλήθηκε από το γερμανικό δίκτυο ARD με τίτλο «Ich, Putin», (Εγώ ο Πούτιν)στον δημοσιογράφο Huber Seipelt: «Δεν μπορώ να ισχυρισθώ ότι ήμασταν μια συναισθηματική οικογένεια, ούτε ότι μιλούσαμε πολύ ο ένας στον άλλον. Ο καθένας φρόντιζε για τον εαυτό του, αλλά από την άλλη, τα πήγαμε καλά. Οι γονείς μου έζησαν μαζί ως το τέλος της ζωής τους».

3. Ο πατέρας του ήταν «αληθινός προλετάριος»

Ο παιδικός φίλος του Sergej Rodulginν είπε πως «ο πατέρας του Πούτιν αγαπούσε το γιό του αλλά ήταν αυστηρός μαζί του για να μην υποπέσει σε κάποιο λάθος».

4. Έμαθε τζούντο για να ξεχωρίζει

Για να ξεχωρίζει από τους άλλους συνομήλικους του άρχισε μαθήματα τζούντο. Πίστευε πως αυτό του έδινε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

5. Πληροφόρησε την πρώην σύζυγό του πολύ μετά το γάμο τους πως εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες
«Αν κάποιος αποκάλυπτε πως εργαζόταν για την “ΚGB” δεν είχε λόγο να παραμείνει εκεί, είπε ο Πούτιν στον Seipelt.

6. Πιστεύει πως η Δύση φοβάται την Ρωσία

Στην αρχή της συνέντευξης υπάρχει ο αποκαλυπτικός διάλογος:

Ε: Από πού πηγάζει η αρνητική διάθεση της Δύσης στο πρόσωπό σας;
Π: «Από ανησυχία.»
Ε: «Ανησυχία εξ αιτίας σας;»
Π: «Εξ αιτίας της Ρωσίας. Λόγω του μεγέθους της, των ατομικών όπλων της και για τις προοπτικέ ς σε διαφορετικούς τομείς. Αλλά αυτά είναι παλιά ιστορία».

7. Ο Πούτιν μιλά άπταιστα γερμανικά

Το απέδειξε σε ομιλία του το 2001 στην Μπούντεσταγκ. Είχε μείνει πέντε χρόνια ως πράκτορας της KGB στην Δρέσδη ως το 1990, ώσπου κατέρρευσε το ανατολικογερμανικό καθεστώς οπότε εστάλη πίσω στη Μόσχα.

8. Πιστεύει πως η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης «ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα-χωρίς να αναπολεί την σοβιετική εποχή.

Αυτό φαίνεται και από τη νοσταλγία του για τα σοβιετικά σύμβολα. Επανέφερε το σοβιετικό Εθνικό Ύμνο –για παράδειγμα- με άλλα λόγια. Χωρίς να έχει επαναφέρει τις κοινωνικές παροχές της ΕΣΣΔ.
Στα τέλη του 2011 16% των Ρώσων ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχιας με 192$ το μήνα. Σε αντίθεση, οι πλούσιοι πληρώνουν μόλις 13% φόρο εισοδήματος.

9. Του αρέσει να προβάλλεται ως παίκτης του χόκεϋ επί πάγου.

Προπονείται επί ώρες στο σπορ που για τους Ρώσους είναι δημοφιλές όπως το ποδόσφαιρο για άλλους λαούς.

10. Παρά τα εσωτερικά προβλήματα απέκτησε τη φήμη ότι «κατάφερε να ξαναστήσει τη Ρωσία στα πόδια της».

Αυτό οφείλεται στο ότι η Ρωσία κατόρθωσε να ξεπεράσει τη χαοτική κρίση της δεκαετίας του ’90 με αντίκτυπο όχι μόνο στην οικονομική ζωή της χώρας, αλλά την καλλιτεχνική ζωή, την κοινωνία και την κρατική μηχανή.
Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε όταν ανέλαβε την εξουσία το 2000, χαρακτηρίστηκαν «αυταρχικές». Αλλά είχαν οδηγήσει στην ανάπτυξη, που όμως κάμφθηκε λόγω των κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία.

12. Tου αρέσουν οι BEATLES

Από τους «υπέροσους τέσσερις φέρεται να προτιμά τον Πολ κι από τα τραγούδια τους το μελαγχολικό «Yesterday».

13. Ήταν αρχηγός του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» επί τέσσερα χρόνια, χωρίς να είναι κομματικό μέλος.

14. Δεν θεωρεί τον εαυτό του διπλωμάτη

Όταν ρωτήθηκε γι αυτό από το ARD η απάντησή του ήταν κοφτή «Διόλου».

15. Έχει προσβάλει τους αντιπάλους του δημόσια πολλές φορές.

Για παράδειγμα κάποτε είχε απειλήσει τον μεγιστάνα του πετρελαίου Michail Khodorkovsky ότι θα τους στείλει το ρωσικό ΣΔΟΕ σε ζωντανή μετάδοση από το Κρεμλίνο. Ο Χοντορκόφσκι είχε συλληφθεί λίγο αργότερα.

Σε άλλο επεισόδιο, επισκεπτόμενος εργοστάσιο κατασκευής προπελών, που οι ιδιοκτήτες του απειλούσαν να κλείσουν, λόγω χρεοκοπίας τους είπε: «Όταν έμαθαν πως έρχομαι εδώ για επίσκεψη, άρχισαν να πηδούν από τα παράθυρα σαν τις κατσαρίδες».

Οι ιδιοκτήτες τότε, υποχρεώθηκαν να υπογράψουν συμβόλαιο εγγυώμενοι ότι το εργοστάσιο θα παραμείνει ανοικτό.

Πηγή: The Huffington Post Germany
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης