Τέσσερις μήνες έχουν συμπληρωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκλήρωσε τη δεύτερη στρατιωτική εκκαθάριση της ηγεσίας των δυνάμεων εισβολής.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka, η οποία κινείται στους χώρους συγκέντρωσης πληροφοριών από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, ο Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Σουρόβκιν, τετράστερος στρατηγός, μετακινείται από την  ανώτατη ηγεσία των δυνάμεων αεροπορίας και πυραυλικών συστημάτων στην ηγεσία του επιτελείου των δυνάμεων εισβολής στην Ουκρανία, μετά από την εκκαθάριση του μέχρι τώρα, επίσης τετράστερου, στρατηγού με πείρα στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας, Αλεξάντερ Ντουμπρίνικοβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σουρόβκιν είναι ο πρώτος Ρώσος ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος ανέλαβε αρχηγός αεροπορίας και πυραυλικών συστημάτων χωρίς να ακολουθήσει την ιεραρχία. Πριν την τοποθέτηση του το 2017, σε αυτή τη θέση, ο στρατηγός Σουρόβκιν είχε αναλάβει για ένα χρονικό διάστημα το γενικό πρόσταγμα για τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία. Πιστώθηκε την επιτυχή ανατροπή των δεδομένων στο συριακό μέτωπο καταφέρνοντας να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να διατηρήσει στην εξουσία τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Για το λόγο αυτό ο στρατηγός Σουρόβκιν παρασημοφορήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυτό του «Ήρωα της Ρωσίας».

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με την Debka, πως ο στρατηγός Ντουμπορόνοκοβ, μέχρι σήμερα αρχηγός των δυνάμεων εισβολής στην Ουκρανία απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες λόγω αλκοολισμού. Απομακρύνθηκε επίσης και όχι μετ’ επαίνων και ο υποστράτηγος Άντριου Σεριούκοβ, επικεφαλής των μονάδων αλεξιπτωτιστών που συμμετέχουν στην εισβολή. Αντικαταστάθηκε στην ανώτατη διοίκηση από τον υποστράτηγο Μιχαΐλ Τεπλίνσκι.

Αναφορικά με την κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας, δύο καμικάζι drones πραγματοποίησαν την Τετάρτη που μας πέρασε την πρώτη επίθεση σε ρωσικό έδαφος με στόχο το διυλιστήριο της πόλης Νόβοσακχτίνσκ, την ώρα που Ουκρανοί κομάντος επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν το περίφημο Φιδονήσι, το οποίο διαδραματίζει ρόλο – κλειδί στον από θαλάσσης αποκλεισμό της Οδησσού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης