Τον πανικό σκόρπισε, ξυπνώντας μνήμες από την Άκουιλα, ο σεισμός μεγέθους 6 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τη Βόρεια Ιταλία τα ξημερώματα της Κυριακής, αφήνοντας πίσω του επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Παρακολουθήστε τα βίντεο από την ώρα του σεισμού:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο σεισμός είχε διάρκεια περίπου 20 δευτερόλεπτα και σημειώθηκε στις 05.04 (ώρα Ελλάδας) μεταξύ της Μπολόνια και της Φερράρα στην Εμίλια της Βορείου Ιταλίας. Μέχρι στιγμής, επτά άνθρωποι (έξι στη Φερράρα, μία στη Μπολόνια) έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από εξήντα έχουν τραυματιστεί. Πέντε απεγκλωβίστηκαν νεκροί, δύο υπέστησαν καρδιακή προσβολή, ενώ δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει. Σύμφωνα με τα ιταλικά Μ.Μ.Ε., ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις Ιταλοί, μία ηλικιώμενη Ιταλίδα, 103 ετών, και μία Ιταλίδα 37 ετών, οι οποίες υπέστησαν καρδιακή ανακοπή και ένας Μαροκινός. Οι άνδρες εργάζονταν στη διάρκεια της νύχτας σε εργοστάσια στις περιοχές της Μόντενα και της Φερράρα και έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που «χτύπησε» τη Βορειοανατολική Ιταλία, όπως ανακοίνωσαν η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θρήνος για τους δύο νεκρούς στο Σαντ Αγκοστίνο:

Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί- 5,1R o ισχυρότερος

Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη Βόρεια Ιταλία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6R που σημειώθηκε στις 05.04 (ώρα Ελλάδας) μεταξύ της Μπολόνια και της Φερράρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους και να τρέξουν στον δρόμο σε κατάσταση πανικού.

Στις 16.18 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 2 χλμ., σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας ο μετασεισμός ορίζεται 5,1R. Mάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Repubblica, η δόνηση έγινε αισθητή σε Μιλάνο και Βενετία, «σκορπίζοντας τον πανικό».

Στις 13.20 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ δύο λεπτά νωρίτερα σημειώθηκε δόνηση 3,8R. Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η και η δόνηση των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 12.10 (ώρα Ελλάδος).

Τραυματισμός πυροσβέστη

Ο μετασεισμός των 5,1R είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πυροσβέστης που πραγματοποιούσε ελέγχους σε ετοιμόρροπο κτήριο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει.

Παρακολουθήστε το βίντεο από τον μετασεισμό:

Το θαύμα της «Νίκης». Πεντάχρονη σώθηκε από ένα τηλεφώνημα στην Αμερική

Η πεντάχρονη Vittoria VultaggioΗ πεντάχρονη Vittoria (στα ελληνικά σημαίνει Νίκη) Vultaggio, ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια σε κτήριο στην κωμόπολη Φινάλε, χάρη σε μία σύμπτωση. Εξ αιτίας του σεισμού, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είτε ήταν αδύνατες, είτε γίνονταν μετ’ εμποδίων, έτσι, η μητέρα της κοπέλας πήρε κατά λάθος τηλέφωνο στη Νέα Υόρκη, ενώ ήθελε να καλέσει τον γιο των γειτόνων της οικογένειας. Τελικά, καλεσε έναν γιατρό κι ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Εκείνος, ανακοίνωσε ότι παρέλαβε μία κλήση για εγκλωβισμό ατόμου σε κτήριο στη Μόντενα και πως το άτομο ήταν ανήμπορο να ζητήσει βοήθεια. Έτσι, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Μόντενα.

Παρακολουθήστε τη μαρτυρία της μητέρας του κοριτσιού που παραδέχεται ότι πήρε κατά λάθος στη Νέα Υόρκη:


Παρακολουθήστε τη μαρτυρία του πυροσβέστη που έσωσε την πεντάχρονη:

Περισσότεροι από 3.000 οι άστεγοι

Τεράστιες είναι όμως και οι υλικές ζημιές καθώς δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρότατες καταστροφές, ενώ είναι αδύνατον να υπολογιστεί, αυτή την στιγμή, το συνολικό κόστος των καταρρεύσεων, για την πολιτιστική κληρονομιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγο η πολιτική προστασία της Ιταλίας, τα άτομα που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι πάνω από τρεις χιλιάδες. Η περιφέρεια της Μόντενα ζήτησε να καταργηθεί κάθε δέσμευση που της έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Μόντι, σε ότι αφορά τον περιορισμό των εξόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, εκτάκτου ανάγκης.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Ερράνι, έκανε γνωστό, όμως, ότι έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρη η χώρα. Πάνω από πεντακόσιοι κρατούμενοι των φυλακών της Φερράρα, μεταφέρθηκαν, σήμερα το πρωί σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, για να μπορέσει να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος καταρρεύσεων.

Τα δυο χωριά τα οποία υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές είναι το Σαντ Αγκοστίνο- όπου κατέρρευσαν βιομηχανικές δομές, μέρος του καμπαναριού και το δημαρχιακό μέγαρο είναι ετοιμόρροπο- και το Σαν Φελίτσε Σουλ Παναρο, όπου, μεταξύ των άλλων, κατέρρευσε ολοσχερώς ο πύργος των παλαιών τειχών.

Εν τω μεταξύ στις 16:18 ώρα Ελλάδας σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν υπάρχουν νέοι τραυματίες, αλλά πολλά ιστορικά κτήρια που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές, κατεστράφησαν ολοσχερώς.

Παρακολουθήστε τα βίντεο με τις πρώτες εικόνες και τα ρεπορτάζ από τον φονικό σεισμό:

Διαβάστε επίσης O Εγκέλαδος χτύπησε τη Β. Ιταλία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, 05:41

Ιταλία: Περισσότεροι από 3.000 οι άστεγοι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, 17:18 

Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί- Ο μεγαλύτερος είναι 5,1R, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, 17:22

Πυροσβέστης τραυματίστηκε την ώρα του μετασεισμού, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, 18:30

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης