Η αρχή που διασφαλίζει ότι το Χονγκ Κονγκ χαίρει ελευθεριών που δεν ισχύουν στην ηπειρωτική Κίνα μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της ημερομηνίας λήξης της το 2047, αρκεί οι νέοι της πόλης να μην καταστρέψουν με «προσωρινές παρανοήσεις», δήλωσε την Πέμπτη η κυβερνήτης της μητρόπολης Κάρι Λαμ.

Η πόλη, που έχει πληγεί από μήνες διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που προκάλεσε η αντίληψη ότι το Πεκίνο εντείνει τον έλεγχό του στο Χονγκ Κονγκ, πέρασε από τον έλεγχο της Βρετανίας στην Κίνα το 1997 στο πλαίσιο της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα» με ισχύ τουλάχιστον για 50 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο αρνείται ότι παρεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζει ότι είναι δεσμευμένο στην αρχή αυτή και κατηγορεί τη Δύση ότι υποδαυλίζει τις ταραχές.

Η συμφωνία παραχώρησης προβλέπει ότι το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο είναι τμήμα της Κίνας, αλλά χαίρει ελευθεριών, όπως η ελευθερία έκφρασης και του συναθροίζεσθαι, καθώς και ενός διαφορετικού θεσμικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος.

Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν τον Ιούνιο αναφορικά με ένα νομοσχέδιο που τώρα έχει αποσυρθεί και που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα προκειμένου να δικαστούν από δικαστήρια που ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Έκτοτε, ωστόσο, εξελίχθηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι το ‘μία χώρα, δύο συστήματα’…δεν θα αλλάξει μετά το 2047», δήλωσε η Λαμ, στην πρώτη της για φέτος εμφάνιση στο Νομοθετικό Συμβούλιο της πόλης.

Δήλωσε ότι η κατανόηση και η εφαρμογή της αρχής απαιτεί τη διατήρηση των «θεμελίων της μίας χώρας» και τον σεβασμό της διαφοράς «των δύο συστημάτων».

Η Λαμ κάλεσε τους νέους της πόλης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συχνά βίαιων διαδηλώσεων, να μην παραβιάσουν την αρχή εξαιτίας «προσωρινών παρανοήσεων».

«Το σενάριο για το οποίο ανησυχούν σήμερα ίσως πυροδοτηθεί από το δικό τους χέρι», δήλωσε η Λαμ.

Το κίνημα διαμαρτυρίας του Χονγκ Κονγκ έχει τη στήριξη του 59% των κατοίκων της πόλης, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Reuters που διενήργησε το Hong Kong Public Opinion Research Institute τον Δεκέμβριο. Μόνο το 17% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επιδίωξης της ανεξαρτησίας από την Κίνα. Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες, ηλικίας 18-20 ετών, δήλωσαν ότι στηρίζουν τις διαδηλώσεις.

Η Λαμ απέρριψε επίσης τις καταγγελίες για βιαιότητα της αστυνομίας, που έχει επίσης προκαλέσει έντονη οργή στις διαδηλώσεις. «Δεν δέχομαι τους ισχυρισμούς ότι έχει υπάρξει αστυνομική βία κατά τον χειρισμό των επτά μηνών κοινωνικής αναταραχής», δήλωσε η Λαμ στους βουλευτές. «Δυστυχώς, τους τελευταίους λίγους μήνες, έχουμε δει συνεχή κηλίδωση και δαιμονοποίηση της αστυνομικής δύναμης του Χονγκ Κονγκ, με την πρόθεση να αποδυναμωθεί η ικανότητα επιβολής του νόμου της αστυνομίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης