Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος δέχεται πιέσεις μετά την δημοσίευση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάσχεσε τηλεφωνικά αρχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει σθεναρά την ελευθερία του Τύπου.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι ο Τύπος, κατά κανόνα, πρέπει να έχει απεριόριστη ικανότητα να επιδίδεται στην ερευνητική δημοσιογραφία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Κάρνεϊ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να κάνει σχόλια σχετικά με την συγκεκριμένη έρευνα, η οποία προκάλεσε την αναφερθείσα κατάσχεση των τηλεφωνικών αρχείων των δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ δήλωσε ότι η διαρροή πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια που ανάγκασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να κατασχέσει τα τηλεφωνικά αρχεία του Associated Press είναι μεταξύ των πλέον σοβαρών παραβάσεων του νόμου που έχει δει μέχρι σήμερα, και “θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς”.

Ο Χόλντερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι βέβαιος ότι οι ανακριτές ακολούθησαν τους αρμόζοντες κανόνες και κανονισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερευνά τους, η οποία όμως έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η απόφαση να αναζητηθούν και να κατασχεθούν τα τηλεφωνικά αρχεία διαφόρων μέσων ενημέρωσης σε σχέση με την έρευνα για τη μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών ελήφθη από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, διότι ο υπουργός Έρικ Χόλντερ είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τον χειρισμό της υπόθεσης.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι ο Χόλντερ εξαίρεσε τον εαυτό του από την υπόθεση, επειδή κλήθηκε να καταθέσει από το FBI σχετικά με τις διαρροές αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης