Ο Mεξικανός υποψήφιος για την ηγεσία του ΔΝΤ, Αγκουστίν Κάρστενς, ζήτησε σήμερα από τους εκπροσώπους των αναδυόμενων οικονομιών να πάρουν θέση σύμφωνη με τα όσα υπερασπίζονται την τελευταία 20ετία και να θέσουν τέρμα στην κυριαρχία της Ευρώπης στο ΔΝΤ.

«Εάν δεχθούμε ότι το ΔΝΤ διευθυνόμενο από τους Ευρωπαίους πέτυχε στο παρελθόν να βοηθήσει άλλες γεωγραφικές περιοχές σε οικονομική κρίση –υπήρξε αυτή η περίπτωση, στη Λατινική Αμερική– γιατί, λοιπόν, ένας Λατινοαμερικάνος δεν θα μπορούσε να διευθύνει, σήμερα, το ΔΝΤ, επιλύνοντας τα προβλήματα της Ευρώπης;» διερωτήθηκε ο 52χρονος κ. Κάρστενς, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, πρώην υπουργός Οικονομικών (2006-09) και υποδιευθυντής στο ΔΝΤ απ το 2003 έως και το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρστενς δεν αμφιβάλλει ότι “η κρίση χρέους στην ευρωζώνη” όπως κι “η ευρωπαϊκή οικονομία” θα είναι “οι προτεραιότητες του νέου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, “άρα και του ίδιου, εφόσον εκλεγεί στο αξίωμα”. Εξάλλου “τα μέλη της ευρωζώνης με πρόβλημα μεγάλων χρεών πρέπει να υιοθετήσουν αξιόπιστα οικονομικά προγράμματα, με μεσομακροπρόθεσμη διάρκεια. Το ΔΝΤ κι η ΕΕ, από την πλευρά τους, θα πρέπει να τα στηρίξουν”, υπογραμμίζει.

Βάσει μιας «συμφωνία κυρίων», από το 1946 η διεύθυνση του ΔΝΤ ανατίθεται σε Ευρωπαίο και εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Αμερικανό.

«Το ΔΝΤ πρέπει να είναι απολιτικό»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προκειμένου να είναι διατεθειμένες οι χώρες, να αποδέχονται τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι προέρχονται από έναν απολιτικό θεσμό, που δεν αντιπροσωπεύει καμία (γεωγραφική) περιοχή”, τόνισε εσχάτως ο Κάρστενς, αφού για ευνόητους λόγους ταξίδεψε για 2 ημέρες στη Βραζιλία. Τόσο η συνυποψήφια Κριστίν Λαγκάρντ (Γαλλία), όσο κι ο Κάρστενς, προβλέπεται να περιοδεύσουν άμεσα στο Νέο Δελχί και στο Πεκίνο.

Η ομάδα Brics –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική– μαζί με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, διεκδικούν την αλλαγή στο στάτους κβο στο ΔΝΤ, όμως δεν συμπίπτουν σε ενιαία υποψηφιότητα για τη γενική διεύθυνσή του. Πάντως, Ισπανία και Ουρουγουάη αναφέρουν πλέον ότι “στηρίζουν την υποψηφιότητα Κάρστενς».

Η Βραζιλία «δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της», πριν την 10η τρέχοντος μηνός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης