Με μία μεγαλειώδη παρέλαση αναμένεται να κάνει τον κύκλο της η στρατιωτική χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ και η οποία ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς, αν και φαίνεται να προτίθεται να διατηρήσει τον κυρίαρχο πολιτικό ρόλο και μετά τις επικείμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ετήσια Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα πρωτεύουσα της χώρας, τη Ναϊπιιτάου, θα δώσει την αφορμή για εθνικιστικές ομιλίες για την οικονομική δυναμική και τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας, αλλά συγχρόνως θα χρησιμοποιηθεί από τους στρατιωτικούς, για να μεταδώσουν το μήνυμά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στρατηγοί ευελπιστούν ότι μια επίφαση δημοκρατίας ίσως οδηγήσει τις δυτικές δυνάμεις στην χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη χώρα, αλλά οι επικριτές τους έχουν ήδη απορρίψει τις επερχόμενες εκλογές ως απάτη.

Η χώρα των 48 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι πλούσια σε πρώτες ύλες από φυσικό αέριο έως ξυλεία και πολύτιμους λίθους, είναι στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία και έχει και λιμάνι στη Νοτιοανατολική Ασία.

Πάντως, μία ματιά στο σύνταγμα που συνέταξε ο στρατός το 2008 δικαιώνει όσους αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια του στρατού, καθώς η νέα «δημοκρατική» Μιανμάρ θα παραμένει ουσιαστικά μία στρατιωτική δικτατορία, ακόμη και οι κάλπες είναι όντως ελεύθερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων θα είναι πιο σημαντικός από τον εκλεγμένο πρόεδρο της δημοκρατίας, ο στρατός θα έχει τον έλεγχο βασικών υπουργείων και στρατιωτικοί θα καταλαμβάνουν το σύνολο των εδρών της Βουλής.

Η υπό κράτηση αρχηγός της αντιπολίτευσης και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σαν Σου Κίι, είπε ότι δεν σκέφτεται να πάρει μέρος στις εκλογές, αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχουν τα στελέχη του κόμματός της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης